0 Läs mer >>
Lagom mycket smak av apelsin och lagom mycket smak av mandel,
så gillar jag mazariner :) 
 
Receptet är Birgitta Rasmussons, bara att jag lagt till apelsinsmaksättningen
samt tagit bort lite socker :)
 

MÖRDEG

  • 3 dl  vetemjöl
  • 0,5 tsk  bakpulver
  • 100 g  smör
  • 2 msk  socker
  • 0,5  ägg

FYLLNING

  • 150 g  mandelmassa
  • 50 g  smör
  • 2,5  ägg
  • 4 msk  vetemjöl
  • 0,5 tsk  bakpulver
  • 1 apelsin, köttet
  • 1/2 apelsin, skalet

GARNERING

  • 2 dl  florsocker
  •  lite vatten
  • 1/2 apelsin, skalet
  1. Smörj formar av metall eller aluminiumfolieformar väl. 
  2. Arbeta samman ingredienserna till degen med maskin eller på arbetsbänken.
  3. Lägg degen inlindad i plastfolie i kylen någon timma. (Viktigt moment)
  4. Under tiden görs fyllningen. Riv ner mandelmassan i en skål. 
  5. Tillsätt rumstempererat smör och rör smidigt. Blanda i äggen, ett i taget under omrörning. 
  6. Vänd i mjölet blandat med bakpulvret och rör till sist ner bitar av apelsinkött och skalet av 1/2 apelsin.(Resten av skalet är till dekor) 
  7. Kavla ut degen och klä formarna. Fördela fyllningen i formarna. Grädda mazarinerna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 min. 
  8. Låt dem svalna något i formarna innan de stjälps upp. Låt dem kallna på galler.
  9. Gör glasyren och bred den över mandelfyllningen. Lägg en liten hög med apelsinskal som dekor på glasyer så ser man direkt vad det ska smaka :)
 

Apelsinmazarin

1 Läs mer >>
Fint besök av fin vän kräver fint fika. Och så blev det minsann.
Med väldigt få förväntningar på den här kakan blev jag glatt överraskad.
Receptet är i grunden taget från Tidningen Hembakat, men det är tillräckligt
modifierat för att skriva ut som mitt eget recept.
Jag har minskat sockermängden, ökat äppelmängden och tillsatt kryddor.
Dessutom har jag ett smarrigt gräddtäcke med havreflarnskrisp till.
Både dekorativt och passande till allt den mjuka och lena. 
Själva kakan är även jättegod dagen efter, kanske godare ;)
Men grädden bör vara dagsfärskvispad då den annars släpper vätska och
blir lite torr.
 
 
 
Recept
 
Äppelkladdkaka:
3 st ägg
3 dl strösocker
200 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 syrliga rivna äpplen
Ca 3 tsk nystötta kardemummakärnor
 
Kanelgrädde:
2 dl vispgrädde
1 dl yoghurt (turkisk/grekisk)
1 msk malen kanel
 
Havreflarn:
75 g smör
3/4 dl strösocker
1 dl fiberhavregryn
1 dl vetemjöl
1 msk mjölk eller vatten
2 msk ljus sirap
0,5 tsk bakpulver 
 
Gör såhär:
Äppelkladdkaka
Sätt på ugnen 180 grader. på Smält smöret. Vispa ihop socker och ägg,
men nödvändigtvis inte fluffigt. Häll det varma smöret över.
Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en slät, tung smet.
Häll i en smord och bröad ugnsform. Grädda ca 30 minuter.
Kakan ska vara kladdig men inte lös. 
 
Havreflarn:
Höj ugnen till 200 grader. Smält smöret i kastrull och tillsätt alla ingredienser.
Klicka ut på 2-3 plåtar och grädda i mitten av ugnen 5 minuter.
Men håll koll då dem gräddas fort!
 
Kanelgrädde:
Vispa grädden. Tillsätt yoghurt och kanel och vispa slätt. Enkelt va! :)
 
Montering:
Låt kakan svalna helt. Bred på kanelgrädden och bryt flarnen i bitar och dekorera kakan med. 
 
Hoppas det smakar :)

Äppelkladdkaka med ka...

1 Läs mer >>
Mini är alltid fint av det mesta, idag blev det minicupcakes. Storleken är ungefär
som en knäckform. En smarrig munsbit :) Jag slängde även ihop en stor en. 
Undrar vem som får den.......kanske jag =D
 
 
 
Liten men söt cupcake och stor och söt kille!
 
Recept:
 
Muffins:
2 ägg
1dl strösocker
1 dl yoghurt + 1/2 dl vatten (eller 1,5dl mjölk)
50 g smör eller margarin
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Frosting:
1 dl mascarpone
1/2 dl jordnötssmör
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 dl florsocker
Några skvättar vatten
 
Muffins: Sätt på ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Vispa försiktigt ner resten av ingredienserna. 
Fördela i miniformar och grädda 5-7 minuter i mitten av ugnen.
Vill du hellre göra vanliga eller stora muffins så ska de gräddas 
längre såklart. Frosting: När muffinsen svalnat kan de spritsas med 
frostingen. Vispa allt med elvisp till krämig konsistens. Enkelt! =)
 
 
Lycka till :)
 
 
 
 
 

Minicupcakes

0 Läs mer >>
Hallonbiscottis med lång hållbarhet, eller hallonskorpor kan man också säga.
Jag bakade en stor sats, eftersom dem håller länge och är uppskattade att ge bort
också på så vis. Mina blev aningen mörka, men det störde inte smaken alls.
 
 
 
Recept:
 
100 g smör, rumsvarmt
1½ dl farinsocker
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 ägg
150 g hallon, frysta
 
Gör såhär:
 
Se till att smöret är mjukt och hallonen helt frysta.
Blanda socker och smör med elvispens degkrokar eller bakmaskin. 
Häll i resterande ingredienser, utom hallonen. När du fått en fin deg, knåda 
lite för hand och arbeta sedan snabbt in de frysta hallonen (hela eller delade).

Dela degen i 2 bitar och rulla ut till längder, ca 4 cm tjocka och breda.
Grädda längderna mitt i ugnen i ungefär 20 minuter i 225 grader.
Skär dem i sneda bitar, 3 cm breda. Lägg skorporna med snittytan uppåt.
Sänk värmen till 175 grader och rosta skorporna ca 30 minuter.
Låt dem ligga kvar i eftervärmen om de inte torkat helt. 
 
Förvaras bäst i plåtburk eller äts upp med en gång =) 
 
 

Hallonbiscottis

3 Läs mer >>
Dem här kondisbitarna är bara för smarriga :) Jag gjorde mina mindre än
dem man brukar se, och smaksatte med banan istället för klassikern espresso.
Grunden till eclair's är den franska pâte à choux-degen som man sedan kan utforma
till vilket utseende man vill. Jag gjorde mina krokiga som bananer.
Pâte à choux-degen/smeten är taget från Johan Sörbergs recept. Övriga recept har jag hittat på själv.
 
Recept
 
Pâte à choux:
  • 5 dl mjölk
  • En nypa salt salt
  • 225 g osaltat smör
  • 4,5 dl mjöl
  • 4-5 ägg
Vaniljkräm:
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk strösocker
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Ev. 1-2 droppar vaniljextrakt
Bananglasyr:
  * 1 dl florsocker
  * 2 msk bananlikör (eller/och några droppar bananextrakt)
  * Ett stänk citronsaft
 
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 banan
Chokladsås (eller 50 g mörk choklad att smälta själv)
 
Gör såhär:
 
Pâte à choux:
Koka upp mjölk, salt och smör. Blanda i mjölet och rosta tills massan lossnar från kanterna och blir blank.  Blanda ner äggen ett i taget. Degen kommer skära sig men om man bara tar ett ägg i taget går det ihop efter ettag ändå. Det kan hända att det räcker med fyra ägg, man får pröva sig fram. Låt massan svalna och spritsa ut till önskade former. I detta fall spritsade jag ut "bananer". Baka i 225 grader i ungefär 25 minuter i mitten av ugnen tills degen rest sig och ser torr och fluffig ut. Vänta hellre för länge under gräddningstiden då dem annars sjunker ihop och blir platta. När dem svalnat kan man skära dem i två delar (botten och lock) eller skära nästan igenom så den forfarande sitter ihop.
 
Vaniljkräm:

Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl i en kastrull. Tillsätt äggulorna. Vispa till en jämn smet.Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen. (OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.) Rör i vaniljsockret och eventuellt vaniljextrakten. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas. Bör användas samma dag. Det blev lite vaniljkräm över för min del och den blev till vaniljsås dagen efter och tappade fastheten helt.

 

Bananglasyr:

Rör samman ingredienserna. Smaka av om det behövs mer florsocker eller banansmak. Glasyrer ska vara trögflytande.

Sätt ihop bakelsen:

Bred på vaniljkräm mellan botten och locket. Lägg skivad banan på vaniljkrämen. Sprita ut vispad grädde blandat med vaniljsockret i ett tjockt lager även det på vaniljkrämen. Ringla/bred på bananglasyrer och avsluta med chokladsås eller egen smält choklad. Jag lyxade till bakelserna ännu mer genom att ha godis (Polly) i banansmak uppepå, men det kan absolut uteslutas då det var svårt att få dem ligga på plats och dessutom var det snyggare utan :)

 

Lycka till med baket även denna gång <3

 

 
 
 

Mini eclair's med ban...

1 Läs mer >>
Receptet är taget ur tidningen Hembakat (www.tidningenhembakat.se)
 
 
 
ca 12 bitar
Ingredienser
 
Deg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 äggula
 
Fyllning:
2 1/2 dl vispgrädde
Saft och finrivet skal av 1 citron
2 ägg
1 1/2 dl florsocker
 
Ev florsocker, citronskiva, vispad grädde, citronmeliss eller vad man vill som garnering.
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Nyp ihop kallt smör, mjöl och florsocker.
Tillsätt äggulan och knåda snabbt ihop till en deg.
Låt vila i kylen 10-15 min.
Klä en pajform med löstagbar kant med degen, nagga botten och låt vila ytterligare 10 min i kylen.
Förgrädda pajskalet ca 12 minuter. Sänk sedan tempen till 180 grader.
 
Vispa sedan ihop fylliningen genom att lägga alla ingredienser till den i en skål.
Fyll pajskalet med fyllningen och grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna i formen.
Ta sedan bort formen, ställ pajen på ett uppläggningsfat/tårtfat och låt stå i kylen minst en timme innan servering. Dekorera som du vill och servera med till exempel vispad grädde, glass eller som den är :)
Eller varför inte till den goda citronlemonaden jag servade till ;) Se recept under kategorier - övrigt.
 
:)

Citronpaj

0 Läs mer >>
Internationella kvinnodagen ska firas med bakning - såklart! :) 
Fylliga eller platta, med lakrits, kola, hallon eller naturella, med liten
topp, lång eller rund, gropiga eller sneda eller kanske med ett lingon på toppen,
ja du kan dekorera dessa hur du vill ;)
Dessa fina muffins är i grund och botten ett recept på mammas kryddmuffins
som jag bakat sen jag var liten. Då bakade jag (eller mest åt) utan den dekorativa
grädden på muffinsen, men la till det dagen till ära :) Jippie! =D
 
 
 
 
Kryddmuffins ca 20 st
 
100 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk nystötta kardemummakärnor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
Gör såhär:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kryddorna. Blanda i vetemjöl blandat med bakpulver.
Blanda med slickepott men inte elvisp/visp. Häll i mjölk och smält
smör. Fyll muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 15 min! 
 
Trevlig kvinnodag! <3 :) :D
 
 
 

Kryddmuffins

0 Läs mer >>
Den här degen blev så fluffig och bra. Snyggt slutresultat också. 
Man gör en stor sats och får två blomsterkransar,
eller en vanlig krans och en blomster, eller hur man vill. 
Längder går också att göra såklart, eller baka ut dem till småbullar.
Är egentligen bara en vanlig bulldeg, men lite finare ;)
Receptet kommer från Tidningen hembakat, men går såklart även att
göra på ditt eget bästa bullrecept.
 
Blomsterkrans
 
 
Skär ut rundlar och täck varandra 1/3, gör en cirkel innanför, något mindre och åt andra
håller. Samt en boll i mitten, så liknar det en blomma när den är klar =)
 
 
En blomsterkrans och en vanling krans.
 
Recept (2 kransar/2 längder)
 
Bulldeg
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
ca 3 msk vaniljsocker
ca 1 msk kanel

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

 

Gör såhär:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Ta hellre för lite mjöl till att börja med. Jag hade troligtvis mindre än 8 dl, alltså ganska lös deg. Jäste superfint och blev många luftbubblor i samt lättarbetad. Får du för lite är det bara att tillsätta det sista vid utbakningen. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

4. Smörj kanterna på två springformar och lägg bakplåtspapper endast i botten. (Eller bara i en om du ska göra en längd också)

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på halva degplattan. Vik den andra halvan som "täcke" över den med fyllning. Skär ut rundlar och placera som på bilden i mitten ovanför, i två stycken springformar. (Eller en längd och en krans?)

6. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.

 

Ska du inte äta dem direkt? Frys in i en helt tät påse. Ska du äta dem direkt och kanske en-två dagar senare är det bäst att förvara i en plastpåse för att förvara saftigheten. Men de är såklart godast direkt, lite ljumna :)

 

 

Blomsterkrans

0 Läs mer >>
Recept kommer inom kort! :)
 
 

Smörgåstårta