Fint besök av fin vän kräver fint fika. Och så blev det minsann.
Med väldigt få förväntningar på den här kakan blev jag glatt överraskad.
Receptet är i grunden taget från Tidningen Hembakat, men det är tillräckligt
modifierat för att skriva ut som mitt eget recept.
Jag har minskat sockermängden, ökat äppelmängden och tillsatt kryddor.
Dessutom har jag ett smarrigt gräddtäcke med havreflarnskrisp till.
Både dekorativt och passande till allt den mjuka och lena.
Själva kakan är även jättegod dagen efter, kanske godare ;)
Men grädden bör vara dagsfärskvispad då den annars släpper vätska och
blir lite torr.
Recept
Äppelkladdkaka:
3 st ägg
3 dl strösocker
200 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 syrliga rivna äpplen
Ca 3 tsk nystötta kardemummakärnor
Kanelgrädde:
2 dl vispgrädde
1 dl yoghurt (turkisk/grekisk)
1 msk malen kanel
Havreflarn:
75 g smör
3/4 dl strösocker
1 dl fiberhavregryn
1 dl vetemjöl
1 msk mjölk eller vatten
2 msk ljus sirap
0,5 tsk bakpulver
Gör såhär:
Äppelkladdkaka
Sätt på ugnen 180 grader. på Smält smöret. Vispa ihop socker och ägg,
men nödvändigtvis inte fluffigt. Häll det varma smöret över.
Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en slät, tung smet.
Häll i en smord och bröad ugnsform. Grädda ca 30 minuter.
Kakan ska vara kladdig men inte lös.
Havreflarn:
Höj ugnen till 200 grader. Smält smöret i kastrull och tillsätt alla ingredienser.
Klicka ut på 2-3 plåtar och grädda i mitten av ugnen 5 minuter.
Men håll koll då dem gräddas fort!
Kanelgrädde:
Vispa grädden. Tillsätt yoghurt och kanel och vispa slätt. Enkelt va! :)
Montering:
Låt kakan svalna helt. Bred på kanelgrädden och bryt flarnen i bitar och dekorera kakan med.
Hoppas det smakar :)