Dem här kondisbitarna är bara för smarriga :) Jag gjorde mina mindre än
dem man brukar se, och smaksatte med banan istället för klassikern espresso.
Grunden till eclair's är den franska pâte à choux-degen som man sedan kan utforma
till vilket utseende man vill. Jag gjorde mina krokiga som bananer.

Pâte à choux-degen/smeten är taget från Johan Sörbergs recept. Övriga recept har jag hittat på själv.
Recept
Pâte à choux:
- 5 dl mjölk
- En nypa salt salt
- 225 g osaltat smör
- 4,5 dl mjöl
- 4-5 ägg
Vaniljkräm:
- 2 dl mjölk
- 1-2 msk strösocker
- 1.5 msk potatismjöl
- 2 st äggulor
- 2 tsk vaniljsocker
- Ev. 1-2 droppar vaniljextrakt
Bananglasyr:
* 1 dl florsocker
* 2 msk bananlikör (eller/och några droppar bananextrakt)
* Ett stänk citronsaft
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 banan
Chokladsås (eller 50 g mörk choklad att smälta själv)
Gör såhär:
Pâte à choux:
Koka upp mjölk, salt och smör. Blanda i mjölet och rosta tills massan lossnar från kanterna och blir blank. Blanda ner äggen ett i taget. Degen kommer skära sig men om man bara tar ett ägg i taget går det ihop efter ettag ändå. Det kan hända att det räcker med fyra ägg, man får pröva sig fram. Låt massan svalna och spritsa ut till önskade former. I detta fall spritsade jag ut "bananer". Baka i 225 grader i ungefär 25 minuter i mitten av ugnen tills degen rest sig och ser torr och fluffig ut. Vänta hellre för länge under gräddningstiden då dem annars sjunker ihop och blir platta. När dem svalnat kan man skära dem i två delar (botten och lock) eller skära nästan igenom så den forfarande sitter ihop.
Vaniljkräm:
Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl i en kastrull. Tillsätt äggulorna. Vispa till en jämn smet.Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen. (OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.) Rör i vaniljsockret och eventuellt vaniljextrakten. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas. Bör användas samma dag. Det blev lite vaniljkräm över för min del och den blev till vaniljsås dagen efter och tappade fastheten helt.
Bananglasyr:
Rör samman ingredienserna. Smaka av om det behövs mer florsocker eller banansmak. Glasyrer ska vara trögflytande.
Sätt ihop bakelsen:
Bred på vaniljkräm mellan botten och locket. Lägg skivad banan på vaniljkrämen. Sprita ut vispad grädde blandat med vaniljsockret i ett tjockt lager även det på vaniljkrämen. Ringla/bred på bananglasyrer och avsluta med chokladsås eller egen smält choklad. Jag lyxade till bakelserna ännu mer genom att ha godis (Polly) i banansmak uppepå, men det kan absolut uteslutas då det var svårt att få dem ligga på plats och dessutom var det snyggare utan :)
Lycka till med baket även denna gång <3
skriven
Åh vad gott!