Blomsterkrans

Den här degen blev så fluffig och bra. Snyggt slutresultat också. 
Man gör en stor sats och får två blomsterkransar,
eller en vanlig krans och en blomster, eller hur man vill. 
Längder går också att göra såklart, eller baka ut dem till småbullar.
Är egentligen bara en vanlig bulldeg, men lite finare ;)
Receptet kommer från Tidningen hembakat, men går såklart även att
göra på ditt eget bästa bullrecept.
 
Blomsterkrans
 
 
Skär ut rundlar och täck varandra 1/3, gör en cirkel innanför, något mindre och åt andra
håller. Samt en boll i mitten, så liknar det en blomma när den är klar =)
 
 
En blomsterkrans och en vanling krans.
 
Recept (2 kransar/2 längder)
 
Bulldeg
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
ca 3 msk vaniljsocker
ca 1 msk kanel

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

 

Gör såhär:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Ta hellre för lite mjöl till att börja med. Jag hade troligtvis mindre än 8 dl, alltså ganska lös deg. Jäste superfint och blev många luftbubblor i samt lättarbetad. Får du för lite är det bara att tillsätta det sista vid utbakningen. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.

4. Smörj kanterna på två springformar och lägg bakplåtspapper endast i botten. (Eller bara i en om du ska göra en längd också)

5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på halva degplattan. Vik den andra halvan som "täcke" över den med fyllning. Skär ut rundlar och placera som på bilden i mitten ovanför, i två stycken springformar. (Eller en längd och en krans?)

6. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.

 

Ska du inte äta dem direkt? Frys in i en helt tät påse. Ska du äta dem direkt och kanske en-två dagar senare är det bäst att förvara i en plastpåse för att förvara saftigheten. Men de är såklart godast direkt, lite ljumna :)

 

 

Kommentera här: