Blomsterkrans



4 dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
8–10 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
ca 3 msk vaniljsocker
ca 1 msk kanel
Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Ta hellre för lite mjöl till att börja med. Jag hade troligtvis mindre än 8 dl, alltså ganska lös deg. Jäste superfint och blev många luftbubblor i samt lättarbetad. Får du för lite är det bara att tillsätta det sista vid utbakningen. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och bullarna luftiga.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Blanda under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
4. Smörj kanterna på två springformar och lägg bakplåtspapper endast i botten. (Eller bara i en om du ska göra en längd också)
5. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på halva degplattan. Vik den andra halvan som "täcke" över den med fyllning. Skär ut rundlar och placera som på bilden i mitten ovanför, i två stycken springformar. (Eller en längd och en krans?)
6. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Pensla deglängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda längderna längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på galler.
Ska du inte äta dem direkt? Frys in i en helt tät påse. Ska du äta dem direkt och kanske en-två dagar senare är det bäst att förvara i en plastpåse för att förvara saftigheten. Men de är såklart godast direkt, lite ljumna :)