0 Läs mer >>
Igår fick jag finbesök av en underbar vän. Då blir det självklart bakning och bjudning av tidigare bakverk.
Men vi var duktiga och promenerade bort alla kalorier sen! ;)
Cissi är inte bara en fin vän, utan en bra fotograf, så hon fick äran att plåta kakorna.
 
Snyggt blev det minsann! :)
Receptet är taget från Tidningen Hembakat (www.tidningenhembakat.se)
 
 
Här sitter Cissi och äter min morotskaka och väntar på nästa plåt "ballerina-kakor".
 

Ca 22 st

200 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 ½ msk kakao

Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda smör och socker med en slev. Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.

2. Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan.

3. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, 6–7 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna, till exempel med en äppelurkärnare.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem kallna på galler.

6. Smält nougaten och chokladen över vattenbad. Låt blandningen svalna, men inte stelna.

7. Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop dem med en ljus kaka. Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar. Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur.

 
 Hoppas det smakar! :) 

Nougatkakor (Ballerin...

1 Läs mer >>
Om man är trött på att alla recept innehåller philadelphia-ost till frostingar och så vidare, kan man göra mitt recept på yoghurttäcke istället :) Superenkelt och gott, dessutom får det samma fräschör som en philadelphiafrosting med något lättare i smaken. Den här morotskakan blir saftig, hög och mumsig. Går även bra att frysa in, men utan yoghurttäcket isåfall. Jag frös in halva och gjorde en halv sats yoghurtsås.

 
Såhär ser det ut när jag bakar med pyjamasklädd och öldrickande support. Världens bästa sällskap för ett lyckat bakverk!
 
 
Ingredienser:
 
Morotskakan
 
3 ägg (gärna ekologiska för extra fluffig och fin kaka)
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 nypa salt
2 tsk mald kardemumma, eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 1/2 dl neutral olja (matolja, rapsolja)
4 dl finrivna morötter
 
Yoghurttäcket
 
3 dl naturell grekisk/turkisk yoghurt
2 msk citronsaft
2 dl florsocker
 
Gör så här:
Starta ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke för att sedan försiktigt vända ner i äggsmeten. Vispa inte, vänd istället ner och blanda försiktigt med träslev eller slickepott. Vispar man ihop allt hårt förstörs luftbubblorna och kakan blir tung, platt och tråkig. Häll i morötter och olja, blanda försiktigt även nu. Smörj en springform (form med löstagbar kant). Jag bröade inte formen, men det är valfritt att bröa med mjöl, ströbröd eller liknande. Häll i smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter. Håll lite koll så inte kakan blir för torr, men öppna inte och kolla med provsticka förrän i slutet av gräddningstiden. Vispa ihop alla ingredienser till yoghurttäcket under tiden kakan gräddan. Låt stå i kylen tills kakan är klar och har svalnat helt. Dekorera med grovt rivna eller hyvlade morötter!
 
Mums fillibabba :)
 
 
 

Saftig morotskaka med...

2 Läs mer >>
En riktigt mäktig och kladdig kladdkaka. Jag serverade med vispad grädde och mosade hallon.
Man kan välja att servera den innan chokladtäcket uppe på kakan stelnat eller helt enkelt vänta om man vill få ett stelt täcke på kakan! :)
 
 
 
 
 
Receptet kommer i grunden från tidningen Hembakat, men jag har tagit bort lite socker och lagt till
sirap i smeten. Även ändrat annat lite här och där :) Tycker det blir godare så!
 

150 g smör                                                                                                                                              1/2 dl ljus sirap
2
dl strösocker
3 ägg
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker

Garnering
75 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos/ströbröd/mjöl eller vad du önskar.
3. Smält smöret.
4. Häll sedan i alla ingredienser, även smöret, i din bakmaskin/bunke och vispa ihop till en slät smet.
5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan. Den stelnar/torkar även lite till när den svalnar sen, så mitt tips är att ta den lite innan du är nöjd med kladdigheten.
6. Låt kladdkakan kallna i formen. Bred där­efter ut smält choklad på kakan och låt den stelna.
Pudra över lite florsocker om du önskar. Servera som den är eller med vispad grädde, krossade hallon, glass elelr vad du gillar :) Men den är ganska mäktig så något syrligt passar absolut till.

 
 

Kladdkaka deluxe

0 Läs mer >>
 
 

Ingredienser

4 st 
3 st 
1,5 dl 
7,5 dl 
 
 

Tillagning

1. Koka upp socker och 1, 5 dl vatten i en kastrull tills vätskan blir klar och låt svalna.

2. Pressa juice av 3 citroner och 2 lime. Tvätta en citron och en lime och skär i tunna skivor.

3. Blanda alla ingredienser i en tillbringare.

Tillsätt is och vatten och rör om.

Lemonad av citroner

0 Läs mer >>
 
 Frostingreceptet är Leila Lindholms i grunden.

Ingredienser

Chokladmuffins
100 gram 
1 dl 
2 st 
0,5 dl 
5 msk 
3 tsk 
1 tsk 
3 dl 
1 dl 
 
Mintfrosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost (eller annan naturell färskost)
Ca 2-3 droppar pepparmintsarom (eller varför inte finhackade after eightbitar?)
Några droppar valfri karamellfärg (i detta fall röd och gul)
 
Ev. mörk choklad och marshmallows till dekor
 

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg och sockret, även farinsockret, fluffigt.
Smält smöret och blanda i mjölk till fingervarmt.
Blanda alla torra ingredienser.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt mjölkblandningen.
Häll i muffins formar. Grädda i ca 10 min mitten av ugnen.
 
Gör undertiden mintfrostingen.
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
Vispa i Philadelphiaosten.
Tillsätt några droppar karamellfärg till önskad nyans. Blir frostingen för lös, tillsätt mer florsocker.
Men var försiktig och smaka av så den inte blir för söt.
Bred eller sprita ut frostingen på de avsvalnade chokladmuffinsen.

Vill du dessutom ha fina dekorer i form av spindelnät, en skalle, ett kors eller något annat halloweenaktigt ska du temperera choklad, spritsa ut på bakplåtspapper och låta stelna. Jag hade inte tempererat chokladen på mina muffins (se bilden) så chokladen var mycket svårarbetat och blev därför ojämnt, kladdigt och spretigt - men viktigast av allt - GOTT! :) Klipp munnar i marshmallows och måla med hjälp av chokladen dit ögon och mun.
 
Lycka till med bakningen :)

Halloweencupcakes med...

0 Läs mer >>
 
Recept kommer inom kort

Jordnötscupcakes

0 Läs mer >>
Obs, krävs en brännare för det här receptet. Om du inte har det, hoppa över att göra marängspackel och sätt ihop tårtan utan det. Kanske du kan vispa lite mer grädde och klä runt tårtan med istället? :)
 
Ingredienser
 
Marängbotten:
6 st äggvitor
3 dl strösocker
Lemoncurd:
100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
2 citroner
Marängspackel:
6 äggvitor
2 dl strösocker
 
2 dl hallon
2 dl grädde
 
 
 

Tillagning

Marängbotten 2st:
* Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng.
* Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin
botten.
* Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Gör samma sak med resterande maräng.
* Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme. Stäng sedan av ugnen och låt bottnarna krispa till sig ytterligare några timmar om tid finns.
 
Lemoncurd:
* Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
* Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!! Låt svalna helt.
 
Marängspackel:
*Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt socker lite i taget.
*Marängen är klar när det går att vända skålen uppochned utan att den trillar ur.
 
Sätt ihop tårtan:
*Vispa grädden.
*Lägg en marängbotten på ett fint uppläggningsfat.
*Bred lemoncurd på botten, ett tjockt lager.
*Lägg på den andra marängbotten som ett lock.
*Bred lätt krossade hallon på det locket, men lämna ca 1 cm i kanten runt hela botten.
*Täck hallonen med vispad grädde. Släng på några hallon på grädden också om du vill.
*Bred marängspacklet slarvigt runt tårtan.
*Bränn av med brännare och servera genast :)
 
Hoppas det smakar surt, sött och smarrigt :D Lycka till.
 

Hallon- och marängtår...

0 Läs mer >>
 

Det här receptet är lite egenkomponerat och var ett experiment kan man säga! Man måste vara sugen på en kladdig, chokladig och mustig efterrätt om man ska äta denna ;) Hasselnötsströsslet som är uppepå kakan går att använda till glass, kakor, tårtor och lite vad man vill :) Det här receptet skapade jag när egentligen skulle göra karamelldroppar. Alltså en hasselnöt men doppar i smält socker och skapar en lång sträng av karamell för att sedan dekorera desserter med. (se de misslykade försöken på bilden ovan) Men sockret blev för hårt så då mixade jag allting till ett strössel ;) Passar ypperligt till glass!
 
Recept:
 
Kladdkakebotten:
2 ägg
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
 
Jordnötsfrosting:
3-4 msk jordnötsmör
100 g naturell färskost (te.x philadelphia)
1 msk citronsaft
30 g mjukt smör
1 dl florsocker
 
Hasselnötsströssel:
2 dl strösocker
100 g hasselnötter
 
Gör såhär:
 
- Kladdkakan
Starta ugnen till 175 grader.
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst, men inte jättefluffigt då blir kakan torr.
Blanda ihop alla ingredienser försiktigt. Grädda i smorda och bröade minipajformer eller liknande 10-15 min beroende på hur kladdig du vill ha kakan. (Går även att grädda i springform och servera en hel kaka).
 
 
-Jordnötsfrossting
Vispa alla ingredienser med elvisp till en krämig frosting.
 
-Hasselnötsströssel
Lägg nötterna på en bakplåtsklädd plåt.
Smält sockret i en stekpanna/kastrull med tjock botten tills det börjar få gyllene färg.
Ringla över det smälta sockret över nötterna och låt stelna och kallna helt.
Mixa till ett pulver/strössel.
 
När kladdkakan svalnat vänder du uppochned på pajformen och brer du på frosting och toppar med strössel.
 

Nöt- och kakaokladdka...

0 Läs mer >>
 
Recept kommer inom kort

Trippelchokladmuffins

0 Läs mer >>
 
Den här tårtan gjorde jag som 11-åring och ska leta fram receptet inom kort :)

Sommartårta

0 Läs mer >>
 
Receptet kommer från Caroline Alqvist som deltog i Hela Sverige Bakar. Jag valde att dekorera med hallon istället för jordgubbar då jag tycker det blir lite fräschare till all choklad. Hennes tårta pryddes av släta gräddtoppar, men jag ville ha krusiga. Så man kan dekorera lite som man vill :)
 

Botten

  • 6  ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Vit chokladkräm

  • 2 dl grädde
  • 2  äggulor
  • 150 g vit choklad

Chokladspackel

  • 6 dl grädde
  • 1,5 dl kakao
  • 1,5 dl socker

Päronmousse

  • 200 g inlagda päron + 1 dl lag
  •   päronessens
  • 2 dl grädde
  •   jordgubbar eller hallon eller annan frukt till garnering
 
  1. Tårtbotten
    Ugn 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt luftigt och pösigt.
  3. Blanda och sikta alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Vänd med luftiga tag så att allt blandas.
  4. Fördela smeten i två formar med löstagbar kant, 20 cm diameter, klädda med smorda bakplåtspapper både i botten och upp på kanterna..
  5. Grädda ca 35 min. Låt svalna.
  6. Gör fyllningarna. Vit chokladkräm. Vispa grädden löst. Rör i äggen försiktigt.
  7. Smält chokladen i vattenbad och blanda i grädden. Kyl. Vispa upp till fluff.
  8. Chokladkräm
    Blanda grädde, kakao och socker och ställ i kylen i 20 min. Vispa snabbt upp till fast chokladkräm.
  9. Dela bottnarna i två lager vardera. Pensla päronlag på bottnarna och montera sen tårtan. Ett lager med mixade inlagda päron och några droppar päronessens, ett lager med den vita chokladkrämen och därefter ett lager med chokladfyllning.
  10. Spackla tårtan slät med chokladspacklet och avsluta med att garnera tårtan med spritsade bollar av choklad och vispad grädde om vartannat.
  11. Fyll upp mitten med delade jordgubbar/annan frukt/bär i en hög.
 
 

Chokladbombastic (pär...

0 Läs mer >>
En enkel och god cupcake till helgfikat med choklad- och hallonsmak! :)
 
 
Recept
 
Chokladcupcake:
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Ca 2 dl frysa hallon
 
Frosting:
  • 50 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 100 g färskost (te.x. philadelphia eller mascarpone)
  • Strössel - till dekor
  • 2 msk kakao
 
 
Gör så här
  1. Cupcakes:
  2. Sätt på ugnen på 200 grader.
  3. Smält smöret i en kastrull, ta bort från plattan och låt svalna lite.
  4. Tillsätt äggen och blanda redan i resten av ingredienserna.
  5. Fyll en muffinsplåt eller formar med smeten till lite mer än hälften.
  6. Tryck ner 3-4 hallon i mitten av varje cupcake.
  7. Grädda 15 min. Låt svalna på galler.
  8. Frosting: 
  9. Vispa smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och citronsaft krämigt med elvisp eller maskin.
  10. Vispa i Philadelphiaosten.
  11. Bred eller spritsa frosting på cupcakes eller muffins och garnera med strössel                                                                                                                           och kanke ett hallon eller två :) Se bild för förslag.
Lycka till!
 

Hallonfyllda chokladc...

0 Läs mer >>
 
Recept kommer inom kort

Ananas- och kokospaj

0 Läs mer >>
Denna går att göra mer flera bottnar och fler lager fyllning. Men jag
och min chokladälskande syster gjorde endast hälften av receptets
lager och det blev tillräckligt lyxigt ändå ;) Gå gärna in på länken
under bilden för att se hur den ser ut med två lager till! 
 
Receptet kommer från http://texieslchfkok.se/2013/september/snickerstarta.html
 
2 bottnar
6 st ägg 
6 dl strösocker 
300 g smör 
150 g mörk choklad 
4 dl vetemjöl 
3 tsk bakpulver 
4 msk kakao 
1 krm salt 
0,5 dl ströbröd 

Peanutbutter cream
3 dl jordnötssmör 
4 dl cream cheese 
2 dl florsocker 
2 dl vispgrädde 

Mörk chokladkolasås
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde 
1 dl ljus sirap 
25 g smör 

Ljus chokladfrosting
100 g mörk choklad 
125 g mjölkchoklad
1,35 dl vispgrädde 
1 msk vit sirap 
175 g smör, rumstempererat 
 

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ihop ägg och socker, smeten behöver inte bli pösig. Smält smör i en kastrull. Drag av från värmen och tillsätt bitar av choklad. Rör på svag värme tills chokladen har smält. Blanda chokladsmeten i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat bunke med en gaffel. Sikta och vänd in blandningen i smeten med hjälp av en slickepott.

Smörj två kakformar med löstagbar kant (18 cm). Strö ströbröd i formarna och häll i smeten. Baka i ugnen ca 30-35 minuter. Prova med en sticka för att se när kakorna är klar. De ska bli fasta men ändå fortfarande lite kladdiga. Låt svalna och ställ i kylen över natten. Kakorna är lättare att dela när de är fasta och kalla.

Gör peanutbutter cream. Mosa ihop jordnötssmör, cream cheese och socker med en slev. Vispa grädden och vänd in i smeten. Bred krämen på mellan tårtbottnarna.

Gör chokladkolasåsen. Finhacka chokladen och blanda med grädde, sirap och smör i en kastrull. Låt puttra ihop på medelvärme till en tjock chokladsås. Låt svalna.

Gör chokladfrostingen. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och sirap i en kastrull. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå 2 minuter. Rör till en jämn chokladsmet. Låt svalna. Vispa med en elvisp in det rumsvarma smöret i bitar i chokladsmeten. Smeten ska bli helt slät.

Montera ihop tårtan med peanutbutter cream mellan bottnarna. Klä tårtan med ljus chokladfrosting och ställ in i kyl ca 30 minuter. Tag ut och häll över chokladkolasåsen. Toppa med jordnötter.

Lyxig snickerstårta

0 Läs mer >>
Den här pajen är bara för lyxig och god. Kola, bananer, grädde, salt och sött,
lent och krispigt - vad mer kan man begära? Jag har även en liknande paj här på bloggen
som bara heter "Kolapaj" om man vill ha en paj utan bananer och med jordgubbar istället,
samt lite andra olikheter. Läs de båda recepten och bestäm sedan. Lycka till!
 
 
 
 
Receptet kommer från Leila Lindholm.
 

Kexbotten

  • 400 g digestivekex
  • 175 g smör

Fyllning

  • 2 burkar (800 g) sötad kondenserad mjölk
  • 3 bananer
  • 4 dl vispgrädde

Brända mandlar

  • 125 g sötmandel
  • 1 ½ dl florsocker
  • ½ dl florsocker till separering
  • 50 g mörk choklad till garnering
 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
  3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
  4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  5. Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2 - 3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten).
  6. Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
  7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
  8. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
  9. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna. Hacka mandeln grovt.
  10. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
  11. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
  12. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven choklad.

Banankolapaj med kand...

0 Läs mer >>
 
Recept kommer inom kort
 
 

Vit choklad- och saff...