Banankolapaj med kanderade nötter

Den här pajen är bara för lyxig och god. Kola, bananer, grädde, salt och sött,
lent och krispigt - vad mer kan man begära? Jag har även en liknande paj här på bloggen
som bara heter "Kolapaj" om man vill ha en paj utan bananer och med jordgubbar istället,
samt lite andra olikheter. Läs de båda recepten och bestäm sedan. Lycka till!
 
 
 
 
Receptet kommer från Leila Lindholm.
 

Kexbotten

  • 400 g digestivekex
  • 175 g smör

Fyllning

  • 2 burkar (800 g) sötad kondenserad mjölk
  • 3 bananer
  • 4 dl vispgrädde

Brända mandlar

  • 125 g sötmandel
  • 1 ½ dl florsocker
  • ½ dl florsocker till separering
  • 50 g mörk choklad till garnering
 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
  3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
  4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  5. Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2 - 3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten).
  6. Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
  7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
  8. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
  9. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna. Hacka mandeln grovt.
  10. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
  11. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
  12. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven choklad.

Kommentera här: