Nöt- och kakaokladdkaka

 

Det här receptet är lite egenkomponerat och var ett experiment kan man säga! Man måste vara sugen på en kladdig, chokladig och mustig efterrätt om man ska äta denna ;) Hasselnötsströsslet som är uppepå kakan går att använda till glass, kakor, tårtor och lite vad man vill :) Det här receptet skapade jag när egentligen skulle göra karamelldroppar. Alltså en hasselnöt men doppar i smält socker och skapar en lång sträng av karamell för att sedan dekorera desserter med. (se de misslykade försöken på bilden ovan) Men sockret blev för hårt så då mixade jag allting till ett strössel ;) Passar ypperligt till glass!
 
Recept:
 
Kladdkakebotten:
2 ägg
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
 
Jordnötsfrosting:
3-4 msk jordnötsmör
100 g naturell färskost (te.x philadelphia)
1 msk citronsaft
30 g mjukt smör
1 dl florsocker
 
Hasselnötsströssel:
2 dl strösocker
100 g hasselnötter
 
Gör såhär:
 
- Kladdkakan
Starta ugnen till 175 grader.
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst, men inte jättefluffigt då blir kakan torr.
Blanda ihop alla ingredienser försiktigt. Grädda i smorda och bröade minipajformer eller liknande 10-15 min beroende på hur kladdig du vill ha kakan. (Går även att grädda i springform och servera en hel kaka).
 
 
-Jordnötsfrossting
Vispa alla ingredienser med elvisp till en krämig frosting.
 
-Hasselnötsströssel
Lägg nötterna på en bakplåtsklädd plåt.
Smält sockret i en stekpanna/kastrull med tjock botten tills det börjar få gyllene färg.
Ringla över det smälta sockret över nötterna och låt stelna och kallna helt.
Mixa till ett pulver/strössel.
 
När kladdkakan svalnat vänder du uppochned på pajformen och brer du på frosting och toppar med strössel.
 

Kommentera här: