Saftig morotskaka med yoghurttäcke
Om man är trött på att alla recept innehåller philadelphia-ost till frostingar och så vidare, kan man göra mitt recept på yoghurttäcke istället :) Superenkelt och gott, dessutom får det samma fräschör som en philadelphiafrosting med något lättare i smaken. Den här morotskakan blir saftig, hög och mumsig. Går även bra att frysa in, men utan yoghurttäcket isåfall. Jag frös in halva och gjorde en halv sats yoghurtsås.


Såhär ser det ut när jag bakar med pyjamasklädd och öldrickande support. Världens bästa sällskap för ett lyckat bakverk!
Morotskakan
3 ägg (gärna ekologiska för extra fluffig och fin kaka)
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 nypa salt
2 tsk mald kardemumma, eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 1/2 dl neutral olja (matolja, rapsolja)
4 dl finrivna morötter
Yoghurttäcket
3 dl naturell grekisk/turkisk yoghurt
2 msk citronsaft
2 dl florsocker
Gör så här:
Starta ugnen på 150 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke för att sedan försiktigt vända ner i äggsmeten. Vispa inte, vänd istället ner och blanda försiktigt med träslev eller slickepott. Vispar man ihop allt hårt förstörs luftbubblorna och kakan blir tung, platt och tråkig. Häll i morötter och olja, blanda försiktigt även nu. Smörj en springform (form med löstagbar kant). Jag bröade inte formen, men det är valfritt att bröa med mjöl, ströbröd eller liknande. Häll i smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter. Håll lite koll så inte kakan blir för torr, men öppna inte och kolla med provsticka förrän i slutet av gräddningstiden. Vispa ihop alla ingredienser till yoghurttäcket under tiden kakan gräddan. Låt stå i kylen tills kakan är klar och har svalnat helt. Dekorera med grovt rivna eller hyvlade morötter!
Mums fillibabba :)
skriven
Ser ju jättegod ut......pöss