Chokladbombastic (päron, vit choklad och vaniljtårta)

 
Receptet kommer från Caroline Alqvist som deltog i Hela Sverige Bakar. Jag valde att dekorera med hallon istället för jordgubbar då jag tycker det blir lite fräschare till all choklad. Hennes tårta pryddes av släta gräddtoppar, men jag ville ha krusiga. Så man kan dekorera lite som man vill :)
 

Botten

  • 6  ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Vit chokladkräm

  • 2 dl grädde
  • 2  äggulor
  • 150 g vit choklad

Chokladspackel

  • 6 dl grädde
  • 1,5 dl kakao
  • 1,5 dl socker

Päronmousse

  • 200 g inlagda päron + 1 dl lag
  •   päronessens
  • 2 dl grädde
  •   jordgubbar eller hallon eller annan frukt till garnering
 
  1. Tårtbotten
    Ugn 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker riktigt luftigt och pösigt.
  3. Blanda och sikta alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Vänd med luftiga tag så att allt blandas.
  4. Fördela smeten i två formar med löstagbar kant, 20 cm diameter, klädda med smorda bakplåtspapper både i botten och upp på kanterna..
  5. Grädda ca 35 min. Låt svalna.
  6. Gör fyllningarna. Vit chokladkräm. Vispa grädden löst. Rör i äggen försiktigt.
  7. Smält chokladen i vattenbad och blanda i grädden. Kyl. Vispa upp till fluff.
  8. Chokladkräm
    Blanda grädde, kakao och socker och ställ i kylen i 20 min. Vispa snabbt upp till fast chokladkräm.
  9. Dela bottnarna i två lager vardera. Pensla päronlag på bottnarna och montera sen tårtan. Ett lager med mixade inlagda päron och några droppar päronessens, ett lager med den vita chokladkrämen och därefter ett lager med chokladfyllning.
  10. Spackla tårtan slät med chokladspacklet och avsluta med att garnera tårtan med spritsade bollar av choklad och vispad grädde om vartannat.
  11. Fyll upp mitten med delade jordgubbar/annan frukt/bär i en hög.
 
 

Kommentera här: