Nougatkakor (Ballerina-kakor)

Igår fick jag finbesök av en underbar vän. Då blir det självklart bakning och bjudning av tidigare bakverk.
Men vi var duktiga och promenerade bort alla kalorier sen! ;)
Cissi är inte bara en fin vän, utan en bra fotograf, så hon fick äran att plåta kakorna.
 
Snyggt blev det minsann! :)
Receptet är taget från Tidningen Hembakat (www.tidningenhembakat.se)
 
 
Här sitter Cissi och äter min morotskaka och väntar på nästa plåt "ballerina-kakor".
 

Ca 22 st

200 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 ½ msk kakao

Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda smör och socker med en slev. Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.

2. Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan.

3. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, 6–7 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna, till exempel med en äppelurkärnare.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem kallna på galler.

6. Smält nougaten och chokladen över vattenbad. Låt blandningen svalna, men inte stelna.

7. Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop dem med en ljus kaka. Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar. Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur.

 
 Hoppas det smakar! :) 

Kommentera här: