2 Läs mer >>
För min smak räcker det med en minisemla ett par gånger per år. 
Annars tröttnar smaklökarna snabbt. Dem här sötnosarna blev i alldeles
lagom storlek :) Är det små får man ta två........
 
Receptet kommer från Susanne Jarl (recepten.se)

Semledeg:

  • 1 st ägg
  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk hjorthornssalt
  • 9-10 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 st ägg

Mandelmassa:

  • 125 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl varm mjölk
  •  inkråm från bullarna

Garnering:

  • 4 dl vispgrädde
  • ca 2-4 msk florsocker

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Minisemlor

0 Läs mer >>
Dessa fina franska bakverk med nougatfyllning är så goda :)
Lite knepiga att göra, men fick hjälp av en vän så vi klarade av det hela
med bravur ändå tillsist.  Vi tvistade till det och have även havssalt
på nötblandningen man har uppepå éclairen. Passade utmärkt med lite
salt till det söta. Man kan fylla med vad man vill egentligen, vaniljkräm,
frostingar av olika slag, grädde eller som originalet innehåller : espressokräm.
 
Receptet kommer från tidningen "Allt om mat" 26e feb 2015 och är skapat av Ulla Karlström och Gunilla Von Heland. Men de sötsaltade nötterna är eget hittepå.
 
Recept (Till ca 30 små eller 15 stora éclairer)
 
Éclairer:
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
 
Nougatkräm:
1 gelatinblad
2 äggulor (gör maräng av vitorna eller varför inte en vit omelett?)
1 msk strösocker
1 1/2 dl mjölk
50 g nougat (guldnougat eller baknougat)
1 dl vispgrädde
 
Glasyr:
1/2 dl florsocker
1/2 msk vatten
 
Sötsata valnötter:
1 dl valnötter (eller valfri annan sort)
1-2 msk florsocker
2 rejäla nypor flingsalt
 
Gör såhär:
 
1. Éclairer:
Sätt på ugnen på 200 grader. Koka upp smör och vatten. Ta kastrullen från
värmen och tillsätt mjölet. Vispa kraftigt så allt blandas till en tjock smet. 
Tillsätt ett ägg i taget. Det kommer skära sig lite varje gång men rör med träslev 
tills hela ägget blandats i. Tillsätt sedan nästa och blanda väl. Tillsätt sista ägget.
Fyll en spritspåse och spritsa 2-3cm breda strängar, 8 cm långa, på en bakpappers-
klädd plåt. Grädda nästlängst ner i ugnen i ca 20 min. Ta hellre ut för sent än för
tidigt då de sjunker ihop väldigt lätt när värmen försvinner. 
 
2. Nougatkräm:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. 
Vispa upp äggulorna med sockret. Häll mjölken i en
kastrull och koka upp. Häll den kokande mjölken över 
äggsmeten under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills
den tjocknar. Det får inte koka, då skär det sig.
Grovhacka nougaten och smält i mikron. Blanda ner nougaten
lite i taget i äggsmeten. Lyft upp gelatinbladet och smält i lite av den
varma ägg- och nougatsmeten. Vispa ut bladet. Rör i resten
och lägg i en skål. Vispa grädden lätt. Vänd ner i nougatsmeten. 
Låt stå i kylen i 2 timmar.
 
3. Glasyr:
Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Låt stå på kylning
tills det är dags att montera éclairerna. 
 
4. Nötterna:
Grovhacka nötterna och blanda med florsocker och flingsalt.
 
5. Montering:
Skär av toppen av éclairerna, spritsa ut nougatfyllningen.
Lägg på den avskurna toppen som ett lock. Pensla eller ringla på
glasyer och strö över nötterna. Mumma! :) 
 
Vill du inte äta bakverken direkt går det att förvara dem i en påse
i rumstemperatur, nougatkrämen och glasyer i kylen. Éclairerna går
även att frysa, men då utan fyllning.
 
Lycka till! :) 
 
 
 

Nougatéclairer

2 Läs mer >>
Så enkelt att göra och så fint resultat :)
Vaniljglassen ser strålande ut med dessa på toppen.
Fotot är inte så fint, men det var innan bloggen skapades så bildkvallen var
inte den viktigaste då, pardon!
 
 
Recept (ca 60 st små maränger)
 
3 äggvitor
2 dl strösocker
2 krm ättikssprit 12% (eller 1 krm 24%)
Hushållsfärg
 
Vispa äggvitorna kraftigt med elvisp tills det blir ett fast skum. Gärna
i en stålbunke (då det kan finnas fettrester kvar i plastbyttor som inte är
gynnsamt för en fin maräng). Bunken ska gå att vända upp och ner på.
Tillsätt ättikan och vispa någon minut till. Tillsätt sedan sockret lite i taget 
under vispning. Häll i olika skålar och färga i olika nyanser. Blanda inte
ut det till en jämn färg utan var lite slarvig för fint reultat. Häll 
marängen från några olika skålar i en sprits och spritsa ut i valfri
storlek och form. Grädda i nedre delen av ugnen i en timme i 125 grader.
 
Färg är fint :D
 

Kalasmaränger

0 Läs mer >>
Ett födelsedagskalas innebär alltid tårta. I detta fall en choklad- och apelsintårta med
luftiga chokladbottnar, fylld med apelsinmousse och chokladganache. 
När man ska dekorera är det kul med den så kallade ombre-effekten. 
Man bestämmer sig för en färg och har den i olika nyanser. 
Lillebror som fyllde fick såklart bestämma, och det fick bli orange.
För att få lyckade blommor på tårtan bör man använda en gräddsmörkräm
eller frosting, inte grädde som jag i detta fall gjorde. Det blir inte lika fint.
Om du själv vill göra en liknade tårta är ett bra tips att öva innan och även söka på 
nätet på "ombre tårta" för att se hur blommorna "ska" se ut ;)
 
Men man lär sig varje gång man bakar så nu är revanschsuget extra påtagligt!
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten:
 
5 st ägg
2.5-3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao (uteslut för vanlig tårtbotten)
 
När jag gjorde botten använde jag mig av metoden "lika delar".
Alltså har man lika delar ägg, socker och mjölblandning. Receptet ovan 
är därför ett ungefärligt mått att gå efter.
Enklast att mäta är ställa fram 3 st glas. Knäck 5 st ägg i ena glaset.
Fyll upp socker i det andra till samma höjd som äggen.
Fyll det tredje glaset med och vetemjöl blandat med 1/3 potatismjöl,
vaniljsocker, bakpulver och i detta fall kakao.
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret riktigt vitt och
fluffigt med elvisp eller assistent. Sikta ner mjölblandningen och vänd mycket försiktigt
runt tills allt är blandat. Förstör inte luftbubblorna. Häll ner i en smord och bröad form
med löstagbar kant - en springform. Grädda i mitten av ugnen ungefär 35 minuter.
Öppna inte luckan under bakningstiden i ugnen, då kommer den bli platt.
Låt sedan svalna i formen och dela i tre delar = tre tårtbottnar, eller vad du
själv önskar :) Dem blir riktigt fluffiga och fina med denna "lika delar" metoden.
 
 
Tårtfyllning chokladganache:
 
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 burk inlagda mandariner
 
Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad eller mikro på låg värme. 
Blanda ihop grädde och choklad. Låt stelna lite. Bred sedan på den första tårtbotten.
Strö de inlagda mandarinerna över ganachen. 
 
 
Tårtfyllning apelsinmousse:
 
2 ägg
1,5 dl socker
2 apelsiner - skal från 2, saft från 1 (Drick upp saften från den andra =D )
2 gelantinblad 
3 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen.Vispa ihop sockret och äggulorna.
Rör ner apelsinskalet och saften. Krama ur gelatinbladen och lägg
i en kastrull med några droppar vatten, smält dem på låg värme.
Blanda ner i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner den också. 
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd der försiktigt under gräddsmeten.
Låt stelna i ungefär två timmar. Bred sedan på den andra tårtbotten och
montera ihop med den sista tårtbotten. 
 
Garnering:
 
5 dl vispgrädde
Hushållsfärg
 
Vispa grädden ganska hårt. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan.
Fördela resten i tre skålar, färga dem i olika nyanser, spritsa ut i form av blommor
eller vad du önskar. 
 
Tjusigt och gott :)

Ombretårta

1 Läs mer >>
En fin alla hjärtans dag paj att äta med dem du tycker om, en kär vän, familj eller din kärlek! :)
Jag åt min med både min kärlek och min familj - bra kombo. 
Pajen är fylld av seg kola, spröd digestivebotten och fluffig grädde.
Observera att den kondenserade mjölken ska koka i två timmar för att bli seg och krämig. 
Har man ont om tid kan man köpa färdigkokad kola. Tror den bara heter "Sötat mjölk" då.
 
 
Receptet kommer från tidningen Buffé och Ica.
 
 
 
Recept:
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex
  • 1 l jordgubbar
  • 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
  • 3 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
  2. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
  3. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
  4. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
  5. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med daimen.
  6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
  7. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
 
ENJOY!! Och hjärtekramar såklart :)

Kolapaj

0 Läs mer >>
Emils födelsedags tårta för några år sedan ;) 
 
 
Recept kommer inom kort!
 

Hello Kitty tårta

1 Läs mer >>
Luftiga och goda tuvabollar :) Dem här är fyllda med blåbärsgrädde 
men man kan fylla med det man är sugen på. Vanilkräm, chokladmousse eller
som dem gjorde i Hela Sverige bakar fylla med lingongrädde. 
Själva bollen är gjord på en pâte à choux-deg och toppad med en pâte a sucre-deg,
som egentligen är Frankrikes motsvarighet på vår svenska vetedeg.
 
 
 
Min fina fikagäst för dagen :)
 
Recepet är det Johan Sörberg som har gjort.
Finns en länk här för ett videoklipp också :) Intressant och lärorikt för baknörden ;)
 

PATE AU CHOUX

  • 200 g mjölk
  • 200 g vatten
  • 160 g smör
  • 8 g salt
  • 250 g vetemjöl
  • 400 g ägg

PATE SUCRE

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  •   salt, efter smak
  •   florsocker, att pudra över

FYLLNING

  •   vispad grädde
  •   tinade blåbär
  • 1 msk vaniljsocker
  1. Pate au Choux:
    Koka upp allt utom vetemjöl och ägg. Rör ner mjölet och "rosta" i 3-4 minuter (på spisplattan).
  2. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg , lite i taget. Låt svalna.
  3. Spritsa ut bollar, ca 50-60 g/st.
  4. Pate sucre:
    Allt blandas snabbt, kyl.
  5. Kavla ut tunt (ca 2 mm), stick ut rundlar (ca 3-4 cm i diameter).
  6. Lägg ovanpå pate choux-"bollen". Pudra florsocker ovanpå.
  7. Grädda i 190 grader, ca 20 min. Öppna inte luckan. Grädda hellre för länge.
  8. Blanda ihop vispad vispgrädde, blåbär och vaniljsocker.
  9. Spritsa in fyllningen underifrån. Men då måste bollarna vara helt svala.
 
                                  :) :) :) 
 
 

Tuvabollar

0 Läs mer >>
Idag är det runebergsdagen i vårt kära grannland Finland.
Det måste firas med att göra de små, fina runebergstårtorna.
Det är som en bakelse men kallas ändå runebergstårta.
Johan Ludvig Runeberg var en finlandssvesk författare och poet,
så passa på att läsa något intressant till bakelsen ikväll :)
Tyvärr blev inte riktigt denna "tårta" som jag önskade då jag inte
hade punsch hemma, eller mandel, så det blev koncentrerad saft
och hasselnötsmjöl istället, dessutom hade jag inte hallonsylt så det fick bli
drottningsylt, vilket bidrog till mitt, i slutändan, missnöje.
Jag lovar att testa igen på nästa års Runebergsdagen (eller innan) och göra
den klassisk och ha rätt ingredienser hemma :)
 
 
Receptet kommer från Culinary Porvoo och från http://www.visitporvoo.fi/se/at_och_drick/runebergstartan

 
Recept:
 
100 g smör el. margarin
1 dl strösocker
1 ägg
50 g finhackad mandel
1 1/2 dl skorpmjöl/ströbröd
1 1/2 vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl vispgrädde
hallonsylt
florsocker
punsch, citron- eller apelsinsaft
 
Gör såhär:
 
Vispa margarin och socker till en fluffig smet.
Vispa ner äggen i smeten. Blanda de torra ingredienserna och
rör ner dem i degen. Rör ner grädden och tillsätt lite punsch om så önskas.
Smörj fördjupningarna i en muffinsplåt ock klicka ut smeten i fördjupningarna.
Grädda tårtorna i ugn i 200 grader i ca 20 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten till en tjock kristyr.
Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyr runt sylten.
 
 
Lycka till :)

Runebergstårta

1 Läs mer >>
Till frukost idag fick det bli tekakor, men med en liten tvist av rågmjöl och fiberhavregryn.
Det smakade bra som de flesta recept jag hittat i tidningen Hembakat. Detta recept gjorde jag om lite,
men originalet finns på tidningehembakat.se om man är intresserad. Där finns även steg för steg bilder.
Jag gjorde mina små, men går såklart att göra i vilken storlek man själv önskar. Se då bara över bakningstiden
i ugnen. Annars är det bara att tuta och köra :)
 
 
20 st små tekakor (det här är alltså hälften av ursprungsreceptet och något ändrat med mjölsorter)
 

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 dl havregryn
40 g smör, smält

1 tsk salt
1 msk strösocker
1/2 ägg  (gör en omelett av andra halvan eller stek till pålägg av en av tekakorna?)
4 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
ca 2 dl grovt rågmjöl

 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och havregrynen. (Använder du torrjäst måste mjölken vara 40 grader, vid färsk jäst kan du kalljäsa degen) Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så att havregrynen blöts upp.

2. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl och rågmjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Kavla ut degen 1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl. Sätt ugnen på 250 grader. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

Riktigt goda med smör, en ostskiva och te. Speciellt en kylig morgon som denna :)

 
 

Grova tekakor

0 Läs mer >>
I helgen skulle jag och min lillasyster ha en tränings- och hälsohelg med nyttig mat,
träning och försöka få fram en nyttig efterrätt. Den här apelsinfromagen var helt ok om
man uppskattar det lite mer syrliga i smakväg :) Vi tillsatte även en krossad pepparkaka
för att få någon sötma. Det blev mat från Linas matkasse som kändes väldigt fräsch och nyttig,
men ingen träning mer än promenad då syster var sjuk.
 
Vågar ni testa denna nyttighet? ;) Receptet är taget ur tidningen MåBra mat, men som
vanligt har jag ändrat en del saker, t.ex. uteslutit strösocker helt.
 
 
6 portioner
 
300 g kvarg
250 g vaniljyoghurt (vi tog dock naturell och ekologisk såklart)
2 äggvitor
1 msk vaniljsocker
3 msk kokande vatten
1 apelsin, skal + saft
 
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, ca 5 min.
Blanda kvarg, yoghurt. Vispa äggvitorna till hårt skum med vaniljsockret.
Blanda äggen med kvargblandningen. Häll av vattnet från gelatinbladen och lös
upp dem i det kokande vattnet. Låt svalna och häll i tunn stråle i kvargblandningen och
rör försiktigt. Rör även ner skalet och saften av apelsinen. Häll i portionsformar och låt
stelna i kylen i minst 3 timmar. Dekorera med krossad pepparkaka eller vad du vill.
 
:) :) :)
 
 
 
 
 
 

Apelsinfromage - den ...

2 Läs mer >>
Här är en idé på en god gå bort present att ta med sig. Ta ditt favorit kakrecept, lägg de
torra ingredienserna i en ren, torr och desinficerad burk, skriv/skicka med en lapp hur
man går tillväga för att göra kakorna samt vilka blöta ingredienser som ska tillsätta,
som ägg och smör. Dekorera burken med vad du önskar.
För tips kan man söka på "cookie in a jar" på något sökmotor, jättevackra kakburkar :)
Här är mina två första - därav utseendet ;) Men det är bara att öva! Kokoskakorna är glutenfria.
 
Lycka till 😄
Kokoskakorna kommer från www.finaxglutenfritt.se. Non Stop-kakorna är ett gammal recept sedan jag var liten.
 
Lägg de torra ingredienserna i en burk som är helt ren och torr. Skriv sedan en lapp med det "blöta" som ska tillsättas, t.ex. ägg, mjölk eller smör. Om du vill göra kakorna direkt, följ bara receptet nedanför :)
 
Recept kokoskakor
  • 150 g rumsvarmt margarin
  • 1 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl Finax Glutenfri Mjölmix (60g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 g kokosflingor
  • 50 g hackade nötter
  • 50 g hackad mörk blockchoklad och/eller 50 g russin
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Blanda margarin och socker pösigt, tillsätt ägg och mjölmix blandad med bakpulver.
  3. Rör i kokos, nötter och choklad eller russin. Klicka smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
 
Recept Non Stop-kakor
 
125 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 liten påse Non Stop
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker i en skål. Använd gärna elvisp för att få en krämig smet.
Blanda resterande ingredienser i en skål och vänd ner i äggsmeten. Du kan antingen ha Non Stopen
i smeten eller dekorera med den på kakorna innan gräddning. Klicka ut på två bakpappersklädda
plåtar i önskad storlek. De blir en del större i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

 
 

Cookies in a jar