Ombretårta

Ett födelsedagskalas innebär alltid tårta. I detta fall en choklad- och apelsintårta med
luftiga chokladbottnar, fylld med apelsinmousse och chokladganache. 
När man ska dekorera är det kul med den så kallade ombre-effekten. 
Man bestämmer sig för en färg och har den i olika nyanser. 
Lillebror som fyllde fick såklart bestämma, och det fick bli orange.
För att få lyckade blommor på tårtan bör man använda en gräddsmörkräm
eller frosting, inte grädde som jag i detta fall gjorde. Det blir inte lika fint.
Om du själv vill göra en liknade tårta är ett bra tips att öva innan och även söka på 
nätet på "ombre tårta" för att se hur blommorna "ska" se ut ;)
 
Men man lär sig varje gång man bakar så nu är revanschsuget extra påtagligt!
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten:
 
5 st ägg
2.5-3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao (uteslut för vanlig tårtbotten)
 
När jag gjorde botten använde jag mig av metoden "lika delar".
Alltså har man lika delar ägg, socker och mjölblandning. Receptet ovan 
är därför ett ungefärligt mått att gå efter.
Enklast att mäta är ställa fram 3 st glas. Knäck 5 st ägg i ena glaset.
Fyll upp socker i det andra till samma höjd som äggen.
Fyll det tredje glaset med och vetemjöl blandat med 1/3 potatismjöl,
vaniljsocker, bakpulver och i detta fall kakao.
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret riktigt vitt och
fluffigt med elvisp eller assistent. Sikta ner mjölblandningen och vänd mycket försiktigt
runt tills allt är blandat. Förstör inte luftbubblorna. Häll ner i en smord och bröad form
med löstagbar kant - en springform. Grädda i mitten av ugnen ungefär 35 minuter.
Öppna inte luckan under bakningstiden i ugnen, då kommer den bli platt.
Låt sedan svalna i formen och dela i tre delar = tre tårtbottnar, eller vad du
själv önskar :) Dem blir riktigt fluffiga och fina med denna "lika delar" metoden.
 
 
Tårtfyllning chokladganache:
 
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 burk inlagda mandariner
 
Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad eller mikro på låg värme. 
Blanda ihop grädde och choklad. Låt stelna lite. Bred sedan på den första tårtbotten.
Strö de inlagda mandarinerna över ganachen. 
 
 
Tårtfyllning apelsinmousse:
 
2 ägg
1,5 dl socker
2 apelsiner - skal från 2, saft från 1 (Drick upp saften från den andra =D )
2 gelantinblad 
3 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Separera äggen.Vispa ihop sockret och äggulorna.
Rör ner apelsinskalet och saften. Krama ur gelatinbladen och lägg
i en kastrull med några droppar vatten, smält dem på låg värme.
Blanda ner i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner den också. 
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd der försiktigt under gräddsmeten.
Låt stelna i ungefär två timmar. Bred sedan på den andra tårtbotten och
montera ihop med den sista tårtbotten. 
 
Garnering:
 
5 dl vispgrädde
Hushållsfärg
 
Vispa grädden ganska hårt. Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan.
Fördela resten i tre skålar, färga dem i olika nyanser, spritsa ut i form av blommor
eller vad du önskar. 
 
Tjusigt och gott :)

Kommentera här: