Tuvabollar
Luftiga och goda tuvabollar :) Dem här är fyllda med blåbärsgrädde
men man kan fylla med det man är sugen på. Vanilkräm, chokladmousse eller
som dem gjorde i Hela Sverige bakar fylla med lingongrädde.
Själva bollen är gjord på en pâte à choux-deg och toppad med en pâte a sucre-deg,
som egentligen är Frankrikes motsvarighet på vår svenska vetedeg.



Min fina fikagäst för dagen :)
Recepet är det Johan Sörberg som har gjort.
Finns en länk här för ett videoklipp också :) Intressant och lärorikt för baknörden ;)
Ingredienser
PATE AU CHOUX
- 200 g mjölk
- 200 g vatten
- 160 g smör
- 8 g salt
- 250 g vetemjöl
- 400 g ägg
PATE SUCRE
- 250 g vetemjöl
- 100 g florsocker
- 100 g smör
- 1 äggula
- salt, efter smak
- florsocker, att pudra över
FYLLNING
- vispad grädde
- tinade blåbär
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här
- Pate au Choux:
Koka upp allt utom vetemjöl och ägg. Rör ner mjölet och "rosta" i 3-4 minuter (på spisplattan). - Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg , lite i taget. Låt svalna.
- Spritsa ut bollar, ca 50-60 g/st.
- Pate sucre:
Allt blandas snabbt, kyl. - Kavla ut tunt (ca 2 mm), stick ut rundlar (ca 3-4 cm i diameter).
- Lägg ovanpå pate choux-"bollen". Pudra florsocker ovanpå.
- Grädda i 190 grader, ca 20 min. Öppna inte luckan. Grädda hellre för länge.
- Blanda ihop vispad vispgrädde, blåbär och vaniljsocker.
- Spritsa in fyllningen underifrån. Men då måste bollarna vara helt svala.
:) :) :)
skriven
Mums!