Tuvabollar

Luftiga och goda tuvabollar :) Dem här är fyllda med blåbärsgrädde 
men man kan fylla med det man är sugen på. Vanilkräm, chokladmousse eller
som dem gjorde i Hela Sverige bakar fylla med lingongrädde. 
Själva bollen är gjord på en pâte à choux-deg och toppad med en pâte a sucre-deg,
som egentligen är Frankrikes motsvarighet på vår svenska vetedeg.
 
 
 
Min fina fikagäst för dagen :)
 
Recepet är det Johan Sörberg som har gjort.
Finns en länk här för ett videoklipp också :) Intressant och lärorikt för baknörden ;)
 

PATE AU CHOUX

  • 200 g mjölk
  • 200 g vatten
  • 160 g smör
  • 8 g salt
  • 250 g vetemjöl
  • 400 g ägg

PATE SUCRE

  • 250 g vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  •   salt, efter smak
  •   florsocker, att pudra över

FYLLNING

  •   vispad grädde
  •   tinade blåbär
  • 1 msk vaniljsocker
  1. Pate au Choux:
    Koka upp allt utom vetemjöl och ägg. Rör ner mjölet och "rosta" i 3-4 minuter (på spisplattan).
  2. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg , lite i taget. Låt svalna.
  3. Spritsa ut bollar, ca 50-60 g/st.
  4. Pate sucre:
    Allt blandas snabbt, kyl.
  5. Kavla ut tunt (ca 2 mm), stick ut rundlar (ca 3-4 cm i diameter).
  6. Lägg ovanpå pate choux-"bollen". Pudra florsocker ovanpå.
  7. Grädda i 190 grader, ca 20 min. Öppna inte luckan. Grädda hellre för länge.
  8. Blanda ihop vispad vispgrädde, blåbär och vaniljsocker.
  9. Spritsa in fyllningen underifrån. Men då måste bollarna vara helt svala.
 
                                  :) :) :) 
 
 

Kommentarer:

1 rememberthiis.blogg.se:

skriven

Mums!

Kommentera här: