Nougatéclairer
Dessa fina franska bakverk med nougatfyllning är så goda :)
Lite knepiga att göra, men fick hjälp av en vän så vi klarade av det hela
med bravur ändå tillsist. Vi tvistade till det och have även havssalt
på nötblandningen man har uppepå éclairen. Passade utmärkt med lite
salt till det söta. Man kan fylla med vad man vill egentligen, vaniljkräm,
frostingar av olika slag, grädde eller som originalet innehåller : espressokräm.

Receptet kommer från tidningen "Allt om mat" 26e feb 2015 och är skapat av Ulla Karlström och Gunilla Von Heland. Men de sötsaltade nötterna är eget hittepå.
Recept (Till ca 30 små eller 15 stora éclairer)
Éclairer:
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
Nougatkräm:
1 gelatinblad
2 äggulor (gör maräng av vitorna eller varför inte en vit omelett?)
1 msk strösocker
1 1/2 dl mjölk
50 g nougat (guldnougat eller baknougat)
1 dl vispgrädde
Glasyr:
1/2 dl florsocker
1/2 msk vatten
Sötsata valnötter:
1 dl valnötter (eller valfri annan sort)
1-2 msk florsocker
2 rejäla nypor flingsalt
Gör såhär:
1. Éclairer:
Sätt på ugnen på 200 grader. Koka upp smör och vatten. Ta kastrullen från
värmen och tillsätt mjölet. Vispa kraftigt så allt blandas till en tjock smet.
Tillsätt ett ägg i taget. Det kommer skära sig lite varje gång men rör med träslev
tills hela ägget blandats i. Tillsätt sedan nästa och blanda väl. Tillsätt sista ägget.
Fyll en spritspåse och spritsa 2-3cm breda strängar, 8 cm långa, på en bakpappers-
klädd plåt. Grädda nästlängst ner i ugnen i ca 20 min. Ta hellre ut för sent än för
tidigt då de sjunker ihop väldigt lätt när värmen försvinner.
2. Nougatkräm:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Vispa upp äggulorna med sockret. Häll mjölken i en
kastrull och koka upp. Häll den kokande mjölken över
äggsmeten under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills
den tjocknar. Det får inte koka, då skär det sig.
Grovhacka nougaten och smält i mikron. Blanda ner nougaten
lite i taget i äggsmeten. Lyft upp gelatinbladet och smält i lite av den
varma ägg- och nougatsmeten. Vispa ut bladet. Rör i resten
och lägg i en skål. Vispa grädden lätt. Vänd ner i nougatsmeten.
Låt stå i kylen i 2 timmar.
3. Glasyr:
Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Låt stå på kylning
tills det är dags att montera éclairerna.
4. Nötterna:
Grovhacka nötterna och blanda med florsocker och flingsalt.
5. Montering:
Skär av toppen av éclairerna, spritsa ut nougatfyllningen.
Lägg på den avskurna toppen som ett lock. Pensla eller ringla på
glasyer och strö över nötterna. Mumma! :)
Vill du inte äta bakverken direkt går det att förvara dem i en påse
i rumstemperatur, nougatkrämen och glasyer i kylen. Éclairerna går
även att frysa, men då utan fyllning.
Lycka till! :)