1 Läs mer >>
En fräsch och mumsig hallonmoussetårta med krispigt chokladtäcke.
Kan även göras som portionsstorlek.
 
Grundreceptet kommer från "Allt om mat Festspecial 2008", men är lite modifierat till mitt eget.
 
Recept

Botten:
75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
100 g riven kokos
3 msk kakao
1/2 msk majsstärkelse (t.ex. Maizena)
1 tsk bakpulver
 
Hallonmousse:
500 g hallon
5 gelatinblad
1 äggvita
1 dl + 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 lime, zest (det yttre skalet) och saft
 
Garnering:
50 g mörk choklad
Ätbara, obesprutade blommor (t.ex. penséer eller rosor)
 
Gör såhär:

Botten:
Sätt på ugnen på 175 gradera. Klipp ut eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten
av en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majssträrkelse och bakpulver
och rör ner i äggsmeten. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna.
Mousse: Passera bären genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. 
Vispa äggvitan med 1 dl strösocker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig.
Blanda limeskal, zest och 1/2 dl strösocker i hallonpurén. Blanda med äggvitan, försiktigt och
med stora luftiga tag. Ta upp gelatinbladen, krama ur försiktitg, smält på svag värme i kastrull. 
Rör ut med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Vänd slutligen ner grädden,
även den med försiktighet och luftiga tag. 
Montering: Ta bort formkanten och diska ur. Sätt tillbaka. Fyll på med moussen ovanpå botten. Ställ kallt någon timme. (Går även att frysa) Precis innan servering: smält chokladen ovan vattenbad/mikron och spritsa/ringa 
ut över i valfritt mönster.Garnera med blommor.
 
Sommartårta! :)

Hallonmoussetårta

1 Läs mer >>
Recept kommer inom kort - skrivkramp just nu ;)
 
 
 
 

Budapest

0 Läs mer >>
Är det här småbröd, en kaka eller en bulle? 
Inget av det kanske, det är en kubb, en mumsig mandelkubb :)
Jag har följt mammas gamla, goda recept till punkt och pricka,
men det är bara så att det är en mamma som måste göra dem.
Eller mer rättare sagt; MIN MAMMA måste göra dem för att de 
ska bli perfekta! Men här är i alla fall ett gott försök ;)
Jag bytte iofs ut lite grejer för hennes recept får ni minsann inte.
 
 
 
 
Mammas mandelkubb 15st
 

75 g smör
3/4 dl strösocker
1 dl filmjölk
6 droppar bittermandelarom eller 6 bittermandlar
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
pärlsocker
 
Gör såhär:
Blanda rumsvarmt smör och socker pösigt.
Blanda ner resterande ingredienser. Var försiktig med mjölet,
det tillsätts lite i taget. Knåda ihop till en deg. Rulla ut ca 5-6 cm tjocka längder,
dela i 3 cm stora bitar. Doppa snittytan i pärlsocker och tryck till lite så de blir avlånga/
smått rektangulära. Grädda med pärlsockerytan uppåt i mitten av ugnen, 220 grader, 10 min.
 
Nybakta mandelkubb med ett glas mjöl = trevlig fikastund.
Måååååånga nybakta mandelkubb med måååånga glas mjölk = ont i magen. Tro mig. ;)
 
 

Mammas mandelkubb

0 Läs mer >>
Två sorters arraksbollar.
En med chokladsmak och en med lakritssmak.
Dessa små bitar är bara för gooooda :) 
 
 
Arraksbollar ( ca 30 st )
 
En sockerkaka/ naturella muffins ca 500 g
1,5 dl strösocker
125 g smör, rumstempererat
3,5 msk kakao
3-4 droppar arraksarom + 0,5 dl vatten
(Ev. turkisk peppar karameller)
Lakritsströssel + chokladströssel
 
 
Gör såhär:
 
Smula sönder sockerkakan/muffinsen i en bunke med händerna,
eller i en matberedare. Häll i alla ingredienser och blanda med elvisp.
Vill du att halva smeten ska smaka extra mycket kan du köra några turkisk
peppar karameller i matberedaren eller mortla till fint pulver och blanda i smeten.
Ställ smeten i kylen 30 min för att bli mer lättarbetad. Rulla bollar i önskar storlek
och rulla hälften i lakritsströssel och hälften i chokladströssel.
 
Perfekt att göra två olika smaker då bör bägge testas ;)
 
 

Arraksbollar

0 Läs mer >>
Ytterligare ett minirecept ;D
"Är de små får man ta två" är en bra tanke.
Det är gjort på en vetedeg, samma som minilimporna faktiskt.
 
Vetedegsrecepet är Johan Sörbergs.
 
Minibullar 
 
700 g  vetemjöl (12 dl)
300 g  mjölk (3 dl)
120 g  strösocker (1,25 dl)
100 g  smör, rumstempererat
1 st  ägg
Ev. 30 g nystötta kardemummakärnor (2 msk)
10 g  salt (1.5 tsk)
30 g  jäst, (0.6 pkt)
 
Vaniljfyllning:            
125 g smör
3 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
 
Kanelfyllning:
125 g smör
2-3 msk malen kanel
1 dl strösocker
 
 
Gör såhär:
 

Kör ner alla ingredienser i bakmaskinen utom saltet. Använd blå jäst
även till bullar, den röda jäser för snabbt! Kör 10 minuter på mellanväxeln.
Tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 1 minut. Låt jäsa under bakduk till dubbel
storlek, ca 30 min. Kavla ut till ca 5 mm. Bred på vilken fyllning du önskar; jag tog 
hälften av bullarna med vanilj och hälften med kanel. Gör så bara hälften av fyllningsrecepen.
Vik över degen och utforma bullarna som du önskar. Jag gjorde en så kallad fingersnurrad
bulle där man skär ut 3 cm breda remsor, snurrar den 2 varv runt fingret och fäster genom att
dra degen över sig själv. Lite svårt att förklara, men ska fota det steget nästa gång :)
Går även utmärkt att göra andra slags bullformar :)
Baka av i 200 grader i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Ha koll!
 
:) :) :)

Minibullar

1 Läs mer >>
Portionsstora minilimpor :) 
Det blir lite roligare genast bara genom att baka
i miniformat! Går snabbt att tina efter infrysning och 
är jättetrevliga att ha till en soppa eller bara som de är.
Resultatet blir så mycket bättre om du väger ingredienserna
istället för att på ren rutin ta fram decilitermåttet. 
 
 
Vetedegsrecepet är i grunden Johan Sörbergs.
 
Minilimpor (ca 10 st)
 
700 g  vetemjöl (12 dl)
300 g  mjölk (3 dl)
120 g  strösocker (1,25 dl)
100 g  smör, rumstempererat
1 st  ägg
10 g  salt (1.5 tsk)
30 g  jäst, (0.6 pkt)
1 paket vallmofrön (svarta eller vita spelar ingen roll)
 
Gör såhär:
 
Blanda alla ingredienser utom saltet till vetedegen i en degblandare eller bunke.
Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter eller knåda den i 15 minuter. 
De sista två minuterna tillsätter du saltet. Saltet hämmar annars vetemjölet något
att bilda glutentrådar, och tillsätts därför alltid i slutet.
Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.
Eller tills degen blivit dubbelt så stor.
Dela till tio lika stora delar. Slå ut limpor av dem. Spraya tunt med vatten på och doppa i
vallmon. Lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Snitta snabbt och hyffsat ytligt med riktigt vass kniv eller rakblad. Sätt på ugnen på 220 grader.
Baka av i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, men ha koll efter 10 minuter redan. Kan hända att dem
ska gå inne längre, men testa med en teststicka så de är torra invändigt eller har 96 grader i temp, då är
de garanterat klara :)
 
Hoppas det går bra! Degar är ju alltid lite pyssliga :)
 
 

Minilimpor