Hallonmoussetårta
En fräsch och mumsig hallonmoussetårta med krispigt chokladtäcke.
Kan även göras som portionsstorlek.

Grundreceptet kommer från "Allt om mat Festspecial 2008", men är lite modifierat till mitt eget.
Recept
Botten:
75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
100 g riven kokos
3 msk kakao
1/2 msk majsstärkelse (t.ex. Maizena)
1 tsk bakpulver
Hallonmousse:
500 g hallon
5 gelatinblad
1 äggvita
1 dl + 1/2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 lime, zest (det yttre skalet) och saft
Garnering:
50 g mörk choklad
Ätbara, obesprutade blommor (t.ex. penséer eller rosor)
Gör såhär:
Botten: Sätt på ugnen på 175 gradera. Klipp ut eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten
av en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret. Blanda kokos, kakao, majssträrkelse och bakpulver
och rör ner i äggsmeten. Häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna.
Mousse: Passera bären genom en finmaskig sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Vispa äggvitan med 1 dl strösocker som tillsätts lite i taget. Vispa grädden fast för sig.
Blanda limeskal, zest och 1/2 dl strösocker i hallonpurén. Blanda med äggvitan, försiktigt och
med stora luftiga tag. Ta upp gelatinbladen, krama ur försiktitg, smält på svag värme i kastrull.
Rör ut med lite av hallonblandningen och häll det i en fin stråle ner i resten. Vänd slutligen ner grädden,
även den med försiktighet och luftiga tag.
Montering: Ta bort formkanten och diska ur. Sätt tillbaka. Fyll på med moussen ovanpå botten. Ställ kallt någon timme. (Går även att frysa) Precis innan servering: smält chokladen ovan vattenbad/mikron och spritsa/ringa
ut över i valfritt mönster.Garnera med blommor.
Sommartårta! :)
skriven
Gott!