Minilimpor

Portionsstora minilimpor :) 
Det blir lite roligare genast bara genom att baka
i miniformat! Går snabbt att tina efter infrysning och 
är jättetrevliga att ha till en soppa eller bara som de är.
Resultatet blir så mycket bättre om du väger ingredienserna
istället för att på ren rutin ta fram decilitermåttet. 
 
 
Vetedegsrecepet är i grunden Johan Sörbergs.
 
Minilimpor (ca 10 st)
 
700 g  vetemjöl (12 dl)
300 g  mjölk (3 dl)
120 g  strösocker (1,25 dl)
100 g  smör, rumstempererat
1 st  ägg
10 g  salt (1.5 tsk)
30 g  jäst, (0.6 pkt)
1 paket vallmofrön (svarta eller vita spelar ingen roll)
 
Gör såhär:
 
Blanda alla ingredienser utom saltet till vetedegen i en degblandare eller bunke.
Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter eller knåda den i 15 minuter. 
De sista två minuterna tillsätter du saltet. Saltet hämmar annars vetemjölet något
att bilda glutentrådar, och tillsätts därför alltid i slutet.
Låt degen vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i 30 minuter.
Eller tills degen blivit dubbelt så stor.
Dela till tio lika stora delar. Slå ut limpor av dem. Spraya tunt med vatten på och doppa i
vallmon. Lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Snitta snabbt och hyffsat ytligt med riktigt vass kniv eller rakblad. Sätt på ugnen på 220 grader.
Baka av i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, men ha koll efter 10 minuter redan. Kan hända att dem
ska gå inne längre, men testa med en teststicka så de är torra invändigt eller har 96 grader i temp, då är
de garanterat klara :)
 
Hoppas det går bra! Degar är ju alltid lite pyssliga :)
 
 

Kommentarer:

1 JOSEFINE -:

skriven

Vad söta! Vad smart att baka minilimpor, inte tänkt på det innan! :) x

Svar: Tackar :) Ja då kan alla få en varsin istället för att skära och det blir smuligt överallt ;) Ser festligt ut också!
Tilda Holm

Kommentera här: