Recepet är taget från skolan. Grundare: Oklart.
Prinsesstårta
1 st 10 bitars, eller 2 st 5 bitars.
Vaniljkräm:
600 g mjölk
75 g strösocker
1 st vaniljstång
150 g mjölk (igen)
180 g äggula
110 g strösocker (igen)
60 g maizena
40 g smör
1. Koka upp mjölk, socker, vaniljfrön och den urskrapade vaniljstången.
2. Låt svalna ca 5 minuter.
3. Blanda ägguleblandningen (mjölk, äggulor, socker och maizena) med den
varma mjölken. Värm upp krämen under upprörning tills den tjocknar. Passa noga!
Rör hårt i botten men sakta. Sila krämen, ta bort vaniljstången och tillsätt smöret.
Täck med plastfilm eller fyll upp i en värmetålig spritspåse och ställ omedelbart i kylen.
Anslag (tårtbottnar):
400 g ägg
200 g strösocker
200 g vetemjöl
10 g vaniljsocker
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
1. Vispa ägg och socker i maskin på högsta hastighet i 20 minuter.
2. Sikta vetemjöl, vaniljsocker och eventuellt bakpulver ner i äggfluffet
och vänd runt. Blanda inte! Få det precis att gå samman.
3. Fyll tårtringar upp till 2/3. Har du inte tårtringar går det bra med springformar.
4. Grädda tills de är torra i mitten på 200 grader. Ska ha ljus gyllene färg.
5. När de tas ut ur ugnen vänder du formen uppochned direkt och låter de svalna så.
Fyllning och dekor:
Hallonsylt eller rårörda hallon med socker
Marsipan i t.ex. grön och rosa färg
Florsocker
3-5 dl vispgrädde
Använder du rårörda hallon (som är det godaste)
är det bara att ta en gaffel och blanda hallon med strösocker.
Montering:
1. Dela de helt svalnade anslagen så du får 3 st.
2. Bred hallonsylt eller rårörda hallon på första lagret.
3. Spritsa vaniljkräm på det andra lagret.
4. Avsluta med ett rejält lager ganska hårt vispad grädde. På kanterna
ska det endast vara ett tunt lager vispad grädde.
5. Kavla ut ett 4 mm tjockt lager marsipan i lite mjöl eller florsocker.
Gör en ros av den rosa marsipanen.
6. Täck tårtan med täcket och se till att inte få några väck i marsipanen.
6. Pudra över florsocker och montera dit rosen.
Enklaste tårtan och kanske den godaste? :)