0 Läs mer >>
Lena, mjuka smaker på mosserna och en syrlig, fräsch rabarberkompott på det,
det smakade fint till fredagsmyset ;) Receptet är enkelt. Dock tar det tid att stelna
om man vill ha den sneda uppläggningen. Det går att lägga ena moussen i botten
och den andra uppepå bara. Annars tar det 1-2h innan den första stelnar helt och
man kan vända på glaset för nästa. Men det gör man vad man känner för :)
I fredags kände jag för finare uppläggning då svärisarna kom förbi också! ;D
Går att byta ut den vanliga chokladen till mörk choklad eller mjölkchoklad om man
så vill :) Men vit och vanlig passade bra tycker jag.
 
Rabarberreceptet kommer från Arlas hemsida, men jag har tagit bort en del socker och lagt till mer ingefära och kardemumma :)
 
Moussemagi - 8 portioner
 
Vit chokladmousse
175 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
 
Chokladmousse
150 g vanlig choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
 
Rabarber- och ingefärskompott
1⁄2 kg rabarber
1 tsk riven färsk ingefära (går att ta mer för ingefärsälskaren)
1 tsk kardemumma (nystötta kärnor)
1 dl strösocker
 
Gör såhär
Börja med den den vanliga chokladmoussen. Hacka chokladen.
Sjud upp hälften av grädden. Vispa resten, hyffsat hårt. 
Ta kastrullen från värmen och häll i chokladhacket. Vispa 
tills allt smält. Låt svalna något. Häll i äggulan. När smeten är 
rumstempererad, häll i den vispade grädden. Se till att allt blandas,
men blanda inte för länge och använd stora visptag. Ställ glasen du
ska servera i på sidan (tex i en liten plåt med handdukar) och se till
att se står i samma position hela tiden. Fyll på snedden och fördela i
åtta glas. Låt stelna i kylen 1-2h.
 
Gör sedan samma sak med den vita moussen
men vänd då glaset åt andra hållet för att få en snygg effekt :)
Låt stelna 1-2h till i kylen.
 
Gör undertiden rabarberkompotten.
Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm långa bitar. Lägg i kastrull.
Tillsätt ingefära, kardemumma och socker. Koka ihop på svag värme ca 5-10 minuter
eller tills du får den konsistens du önskar. För krispigare - kortare tid. För mer krämig 
konsistens - längre tid. Ställ i kylen när kastrullen svalnat och klicka ut på moussen
när det är dags att äta.
 
Lycka till! :) Det är supersmarrigt!!
 
 
 
 

Moussemagi med rabarb...

2 Läs mer >>
Här har vi en smarrig kaka som vi åt till påsk.
Dumlekola, mörk choklad, knäckigt farinsocker 
och massa andra goda ingredienser. Det ska likna
en amerikansk cookie men i jätteformat :) För lite
segt resultat gör en stor variant i springform, för krispigare
resultat går det att klicka ut till småkakor. Lika gott bägge
delarna skulle jag tro :)
 
 
Receptet kommer från grunden Tidningen Hembakat, men är hyffsat ändrat.
 
Jättecookie
 

100 g mörk choklad
100 g Dumlekola
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl


Garnering
Chokladbitar, dumlebitar och florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär dumlekolan i bitar.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad och dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.

 

MUMS! :)

 
 
 

Jättecookie

0 Läs mer >>
Äntligen har jag börjat min utbildning för att tillslut bli
bagare och konditor. Att lära sig bägge delar är superroligt 
redan! :) Det här är en klassisk prinsesstårta från min första dag
i provköket. Den blev till enligt konstens alla regler och smakade
riktigt fluffigt, krämigt och gott. Dessutom är den i lite modernare tappning
än de gammeldags prinsesstårtorna med "kupoltak". Rakt är snyggt ;)
Fått lära mig att väga ingredienserna är det bästa och därför är recepet
utformat på det viset. 
 
 
Recepet är taget från skolan. Grundare: Oklart.
 
Prinsesstårta
1 st 10 bitars, eller 2 st 5 bitars.
 
Vaniljkräm:
600 g mjölk
75 g strösocker
1 st vaniljstång
150 g mjölk (igen)
180 g äggula
110 g strösocker (igen)
60 g maizena
40 g smör
 
1. Koka upp mjölk, socker, vaniljfrön och den urskrapade vaniljstången.
2. Låt svalna ca 5 minuter.
3. Blanda ägguleblandningen (mjölk, äggulor, socker och maizena) med den
varma mjölken. Värm upp krämen under upprörning tills den tjocknar. Passa noga!
Rör hårt i botten men sakta. Sila krämen, ta bort vaniljstången och tillsätt smöret.
Täck med plastfilm eller fyll upp i en värmetålig spritspåse och ställ omedelbart i kylen.
 
Anslag (tårtbottnar):
400 g ägg
200 g strösocker
200 g vetemjöl
10 g vaniljsocker
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
 
1. Vispa ägg och socker i maskin på högsta hastighet i 20 minuter. 
2. Sikta vetemjöl, vaniljsocker och eventuellt bakpulver ner i äggfluffet
och vänd runt. Blanda inte! Få det precis att gå samman.
3. Fyll tårtringar upp till 2/3. Har du inte tårtringar går det bra med springformar.
4. Grädda tills de är torra i mitten på 200 grader. Ska ha ljus gyllene färg.
5. När de tas ut ur ugnen vänder du formen uppochned direkt och låter de svalna så.
 
Fyllning och dekor:
Hallonsylt eller rårörda hallon med socker
Marsipan i t.ex. grön och rosa färg
Florsocker
3-5 dl vispgrädde
 
Använder du rårörda hallon (som är det godaste)
är det bara att ta en gaffel och blanda hallon med strösocker.
 
Montering:
1. Dela de helt svalnade anslagen så du får 3 st.
2. Bred hallonsylt eller rårörda hallon på första lagret.
3. Spritsa vaniljkräm på det andra lagret. 
4. Avsluta med ett rejält lager ganska hårt vispad grädde. På kanterna
ska det endast vara ett tunt lager vispad grädde.
5. Kavla ut ett 4 mm tjockt lager marsipan i lite mjöl eller florsocker.
Gör en ros av den rosa marsipanen.
6. Täck tårtan med täcket och se till att inte få några väck i marsipanen.
6. Pudra över florsocker och montera dit rosen.
 
Enklaste tårtan och kanske den godaste? :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prinsesstårta