Vanilj- och knäckbakelse
5 st
Havrebotten:
50 g smör
2 msk strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl fiberhavregryn
1 msk brunt farinsocker eller 1 msk muscovadosocker
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
0.5 st vaniljstång/ 0.5 tsk vaniljpulver (inte samma sak som vaniljsocker!)
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
2 msk maizena
25 g smör
Minimaränger
2 äggvitor
1 dl strösocker
Dekor
T.ex:
Vispgrädde
Färska bär
Choklad
Ätbara blommor
Gör såhär:
Havrebotten: Se till att smöret är rumstempererat. Blanda sedan allt utom farinsockret.
Forma till en deg. Platta till, plasta in och lägg i kylen 30 min. Dela upp i små pajformar,
mandelmusslorformar eller vad du önskar. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Låt dem svalna
i formarna och knacka försiktigt ut dem.
Vaniljkräm: Om du använder vaniljstång - dela den på längden och skrapa ur fröna med baksidan
av kniven. Lägg vaniljstången/pulvret i en kastrull med mjölken. Koka upp under konstant omrörning
i botten, den bränner lätt fast annars. Vispa strösocker, maizena, äggulor luftigt med elvisp. Slå på den
heta mjölken under omrörning och häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm försiktigt. Så fort krämen
börjar tjocka, ta bort från värmen och häll över i en skål. Tillsätt smöret och kyl ned krämen i t.ex. isvatten.
Minimaränger:
Vispa upp äggvitorna. Häll i strösocker lite i taget under vispning.
Spritsa/klicka ut små maränger. Grädda 1h i nedre delen av ugnen i 100 grader.
Öppna sedan luckan och låt stå en timme till utan värme.
Montering: Lägg några skivor jordgubbar/jordgubbsylt i havrebotten, bred/spritsa på vaniljkräm, spritsa på
vispad grädde och dekorera som du önskar med bär och maränger.
Lycka till :) Och go crazy med dekoren, det är det som är roligast ;)