1 Läs mer >>
Superenkelt och kul! Olika former och färg,
roligt för både barn och vuxna ;D
Varierat resultat kan jag ju påvisa med bilderna här nedanför! 
 
Recept
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
0.5 msk citonsaft
Färggelé i olika färger
 
Gör såhär

Vispa upp äggvitorna i en assistent eller med elvisp till ett hårt skum medan du
tillsätter socker och citronsaft lite i taget. Måla med pensel streck av geléfärg i en 
spritspåse och fyll med marängsmet. Spritsa ut i olika former. Grädda 1h på 100 grader
i nedre delen av ugnen. Stäng av, öppna luckan och låt stå kvar ytterligare 1h.
Förvara torrt i plåtburk eller en skål.
 
 
 
 
 

Maränger i färg och f...

2 Läs mer >>
Äntligen en helt egenkomponerad bakelse =D Den blev dessutom både god och snygg.
Bakelsen har en knäckig havrebotten, vaniljkrämsfyllning med jordgubbar och ett täcke
av grädde, choklad, hallon och minimaränger. Den ska monteras ihop precis innan den
ska ätas så allt behåller sin rätta konsistens. Marängerna blir mjuka superfort annars. 
Att tänka på är att vaniljpulver och vaniljsocker inte är samma sak. Vaniljpulver är mald
vaniljstång och behandlas som vaniljstång. Stången är bäst för det här receptet. Har du
inget av det hemma och (mot all förmodan!) ska använda vaniljsocker ska detta inte koka
upp med mjölken utan ska tillsättas i slutet med smöret isåfall. 
 
 
 
 
Vanilj- och knäckbakelse
5 st
 
Havrebotten:
50 g smör
2 msk strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl fiberhavregryn
1 msk brunt farinsocker eller 1 msk muscovadosocker
 
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
0.5 st vaniljstång/ 0.5 tsk vaniljpulver (inte samma sak som vaniljsocker!)
0,75 dl strösocker
3 st äggulor 
2 msk maizena 
25 g smör
 
Minimaränger
2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Dekor
T.ex:
Vispgrädde
Färska bär
Choklad
Ätbara blommor
 
Gör såhär:

Havrebotten: Se till att smöret är rumstempererat. Blanda sedan allt utom farinsockret. 
Forma till en deg. Platta till, plasta in och lägg i kylen 30 min. Dela upp i små pajformar,
mandelmusslorformar eller vad du önskar. Grädda i 200 grader i 10 minuter. Låt dem svalna
i formarna och knacka försiktigt ut dem. 
 
Vaniljkräm: Om du använder vaniljstång - dela den på längden och skrapa ur fröna med baksidan
av kniven. Lägg vaniljstången/pulvret i en kastrull med mjölken. Koka upp under konstant omrörning 
i botten, den bränner lätt fast annars. Vispa strösocker, maizena, äggulor luftigt med elvisp. Slå på den
heta mjölken under omrörning och häll sedan tillbaka i kastrullen. Värm försiktigt. Så fort krämen
börjar tjocka, ta bort från värmen och häll över i en skål. Tillsätt smöret och kyl ned krämen i t.ex. isvatten.
 
Minimaränger:
Vispa upp äggvitorna. Häll i strösocker lite i taget under vispning.
Spritsa/klicka ut små maränger. Grädda 1h i nedre delen av ugnen i 100 grader.
Öppna sedan luckan och låt stå en timme till utan värme.
 
Montering: Lägg några skivor jordgubbar/jordgubbsylt i havrebotten, bred/spritsa på vaniljkräm, spritsa på
vispad grädde och dekorera som du önskar med bär och maränger.
 
Lycka till :) Och go crazy med dekoren, det är det som är roligast ;)

Vanilj- och knäckbake...