Hallon- och marängtårta

Obs, krävs en brännare för det här receptet. Om du inte har det, hoppa över att göra marängspackel och sätt ihop tårtan utan det. Kanske du kan vispa lite mer grädde och klä runt tårtan med istället? :)
 
Ingredienser
 
Marängbotten:
6 st äggvitor
3 dl strösocker
Lemoncurd:
100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
2 citroner
Marängspackel:
6 äggvitor
2 dl strösocker
 
2 dl hallon
2 dl grädde
 
 
 

Tillagning

Marängbotten 2st:
* Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng.
* Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin
botten.
* Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Gör samma sak med resterande maräng.
* Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme. Stäng sedan av ugnen och låt bottnarna krispa till sig ytterligare några timmar om tid finns.
 
Lemoncurd:
* Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
* Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka!! Låt svalna helt.
 
Marängspackel:
*Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt socker lite i taget.
*Marängen är klar när det går att vända skålen uppochned utan att den trillar ur.
 
Sätt ihop tårtan:
*Vispa grädden.
*Lägg en marängbotten på ett fint uppläggningsfat.
*Bred lemoncurd på botten, ett tjockt lager.
*Lägg på den andra marängbotten som ett lock.
*Bred lätt krossade hallon på det locket, men lämna ca 1 cm i kanten runt hela botten.
*Täck hallonen med vispad grädde. Släng på några hallon på grädden också om du vill.
*Bred marängspacklet slarvigt runt tårtan.
*Bränn av med brännare och servera genast :)
 
Hoppas det smakar surt, sött och smarrigt :D Lycka till.
 

Kommentera här: