Runebergstårta
Idag är det runebergsdagen i vårt kära grannland Finland.
Det måste firas med att göra de små, fina runebergstårtorna.
Det är som en bakelse men kallas ändå runebergstårta.
Johan Ludvig Runeberg var en finlandssvesk författare och poet,
så passa på att läsa något intressant till bakelsen ikväll :)
Tyvärr blev inte riktigt denna "tårta" som jag önskade då jag inte
hade punsch hemma, eller mandel, så det blev koncentrerad saft
och hasselnötsmjöl istället, dessutom hade jag inte hallonsylt så det fick bli
drottningsylt, vilket bidrog till mitt, i slutändan, missnöje.
Jag lovar att testa igen på nästa års Runebergsdagen (eller innan) och göra
den klassisk och ha rätt ingredienser hemma :)

Receptet kommer från Culinary Porvoo och från http://www.visitporvoo.fi/se/at_och_drick/runebergstartan
Recept:
100 g smör el. margarin
1 dl strösocker
1 ägg
50 g finhackad mandel
1 1/2 dl skorpmjöl/ströbröd
1 1/2 vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl vispgrädde
hallonsylt
florsocker
punsch, citron- eller apelsinsaft
1 dl strösocker
1 ägg
50 g finhackad mandel
1 1/2 dl skorpmjöl/ströbröd
1 1/2 vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 dl vispgrädde
hallonsylt
florsocker
punsch, citron- eller apelsinsaft
Gör såhär:
Vispa margarin och socker till en fluffig smet.
Vispa ner äggen i smeten. Blanda de torra ingredienserna och
rör ner dem i degen. Rör ner grädden och tillsätt lite punsch om så önskas.
Smörj fördjupningarna i en muffinsplåt ock klicka ut smeten i fördjupningarna.
Grädda tårtorna i ugn i 200 grader i ca 20 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten till en tjock kristyr.
Klicka lite hallonsylt på varje tårta och ringla kristyr runt sylten.
Lycka till :)