Moussemagi med rabarber

Lena, mjuka smaker på mosserna och en syrlig, fräsch rabarberkompott på det,
det smakade fint till fredagsmyset ;) Receptet är enkelt. Dock tar det tid att stelna
om man vill ha den sneda uppläggningen. Det går att lägga ena moussen i botten
och den andra uppepå bara. Annars tar det 1-2h innan den första stelnar helt och
man kan vända på glaset för nästa. Men det gör man vad man känner för :)
I fredags kände jag för finare uppläggning då svärisarna kom förbi också! ;D
Går att byta ut den vanliga chokladen till mörk choklad eller mjölkchoklad om man
så vill :) Men vit och vanlig passade bra tycker jag.
 
Rabarberreceptet kommer från Arlas hemsida, men jag har tagit bort en del socker och lagt till mer ingefära och kardemumma :)
 
Moussemagi - 8 portioner
 
Vit chokladmousse
175 g vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
 
Chokladmousse
150 g vanlig choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
 
Rabarber- och ingefärskompott
1⁄2 kg rabarber
1 tsk riven färsk ingefära (går att ta mer för ingefärsälskaren)
1 tsk kardemumma (nystötta kärnor)
1 dl strösocker
 
Gör såhär
Börja med den den vanliga chokladmoussen. Hacka chokladen.
Sjud upp hälften av grädden. Vispa resten, hyffsat hårt. 
Ta kastrullen från värmen och häll i chokladhacket. Vispa 
tills allt smält. Låt svalna något. Häll i äggulan. När smeten är 
rumstempererad, häll i den vispade grädden. Se till att allt blandas,
men blanda inte för länge och använd stora visptag. Ställ glasen du
ska servera i på sidan (tex i en liten plåt med handdukar) och se till
att se står i samma position hela tiden. Fyll på snedden och fördela i
åtta glas. Låt stelna i kylen 1-2h.
 
Gör sedan samma sak med den vita moussen
men vänd då glaset åt andra hållet för att få en snygg effekt :)
Låt stelna 1-2h till i kylen.
 
Gör undertiden rabarberkompotten.
Skala rabarbern och skär den i ca 2 cm långa bitar. Lägg i kastrull.
Tillsätt ingefära, kardemumma och socker. Koka ihop på svag värme ca 5-10 minuter
eller tills du får den konsistens du önskar. För krispigare - kortare tid. För mer krämig 
konsistens - längre tid. Ställ i kylen när kastrullen svalnat och klicka ut på moussen
när det är dags att äta.
 
Lycka till! :) Det är supersmarrigt!!
 
 
 
 

Kommentera här: